A mákos ételek tényleg pozitív drogtesztet eredményeznek?


kidsnews (127éves) - 2 éve

Bár Magyarország területén és a magyar konyhában a mák és minden mákos étel teljesen elfogadott, hazánk EU csatlakozásakor nagy erőkkel terjedt az a hiedelem, hogy 2004 után mákot magyar ember maximum a filmekben fog látni.

Egy halom európai országban ugyanis nagyvonalúan egyenlőségjelet tesznek a mákos bejgli és a kábítószerek közé, és nem is nagyon lehet legálisan hozzájutni az apró-szemű “anyaghoz”.

Pedig maga a mák egy teljesen hétköznapi és tök ártalmatlan gyógynövény, azonban a tokja -bizonyos érési fázisban- valóban tartalmaz kábítószerlistás anyagot. A baj az, hogy a betakarítás, illetve a feldolgozás során minimálisan szennyeződhet maga az emberi fogyasztásra szánt mákszem is. Bár a mosás, áztatás, darálás, és a sütés is csökkenti ezt az emberi érzékszervekkel észrevehetetlen mennyiséget, az azonban mégis előfordulhat, hogy a nagyinál elköltött karácsonyi bejgliparádé után 48 óráig elszíneződik a hatóságok által használt rendkívül érzékeny gyorsteszt.

Persze ha szenteste ne állsz neki szellemet idézni a Deák tér kellős közepén, akkor feltehetően nem kerülsz közvetlen kapcsolatba a kis papírlapkával, de ha valamiért mégis ellenőriznek, akkor sincs baj, hiszen a mákevésnek nem lehet számodra negatív következménye. További vizsgálatokkal egyébként viszonylag hamar lehet tisztázni a félreértéseket, a sportolóknál azonban egy kicsit neccesebb a történet. Ők versenyek előtt egyenek inkább a diósból.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved