A videójátékok és a youtuberek is segíthetnek a sikeres nyelvvizsga-felkészülésben


kidsnews (127éves) - 2 éve

Angol nyelvű videóblogok, népszerű Instagram-sztárok, csak angolul elérhető videójátékok – a mai gyerekek nem csak az iskolában találkoznak az angol nyelvvel. Mégis, Európában nálunk a legalacsonyabb a két idegen nyelven beszélők aránya. Pedig óriási előnnyel indulnak a gyerekek az idősebb generációval szemben, akik az iskolai kereteken kívül legfeljebb egyszerű slágerszövegekben hallottak angol szót.

képünk illusztráció

Az Európai nyelvek napja alkalmából kiadott friss Eurostat kutatás szerint a magyar 9-10. osztályos diákoknak mindössze 6 százaléka tanul két nyelvet. Ez az arány a finneknél 99, az észteknél 95 százalék. A visegrádi országok közül Lengyelországban a tanulók 94 százaléka tanul legalább két idegen nyelvet, de Csehországban és Szlovákiában is 60 százalék feletti az arány.

Az Eurostat korábbi kutatása szerint a magyarok közel 60 százaléka egy idegen nyelven sem beszél, közel 30 százalék pedig mindössze egy idegen nyelvet érez sajátjának.

Eközben a mai gyerekek már az internetről, játékokból, videókból tanulnak, sőt, a játékok során akár kommunikálnak is tőlük akár több ezer kilométerre ülő, más anyanyelvű társaikkal. Bár egysíkú és rendszertelen lehet a játékokból vagy éppen Instagram-posztokból felszedett szókincs és nyelvtan, mégis hasznos, hogy a gyerekek az iskolán kívül is találkoznak a nyelvvel.

„A számítógépes játékok közül a Minecraft, Fortnite és Brawl Stars nagy kedvenc, de a hozzánk járó gyerekek közül szinte mindenkinek van kedvenc YouTube-csatornája és youtubere is”

– mondta Fancsali Kató, a Funside School egyik szakmai vezetője.

képünk illusztráció

Hatalmas belső motivációt jelent a gyerekeknek, hogy megértsék a videókat és a kedvenceikről szóló legfrissebb híreket. A közösségi média is nagy vonzóerővel bír, a Facebook, az Instagram, a Snapchat szinte minden gyerek telefonján megtalálható.

Az angolt és informatikát 21. századi módszerekkel és környezetben tanító iskola szakmai vezetői szerint az angoltanár feladata mára megváltozott: nem a nulláról kell megtanítani a nyelvet, hanem rendszerezni kell a már meglévő tudást, gyorsítani a tanulást. A mai tanárok könnyebb helyzetben vannak: nem csak könyvek állnak rendelkezésre, hanem friss, aktuális tudást nyújtó platformok tömege segíti őket abban, hogy érdekessé tegyék a nyelvtanulást. Persze nem minden tanár nyitott ezek alkalmazására – mondják az élményközpontú tanulást kínáló Funside School szakemberei.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

LWp Kommunikáció

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved