„Az a lényeg, hogy olyan zenét csináljunk, ami hiteles” – Verőköltő interjú


Kovács Barna (19éves) - 2 éve

Korábban már bemutatkozott nálunk egy hosszabb interjúban a Garázsband fesztivál egyik győztese, a Peer Presure. Most itt egy újabb nyertes csapat, akik rendkívül szeretnek kísérletezni, aminek véleményem szerint általában jó vége lesz. Az alter formáció két zenészével, Gressai Ferdinánddal és Gressai Mánuellel beszélgettem, akik – többek között- hangsúlyozták: szövegeik és zenéik megértéséhez fontos az igényesség, és az energia befektetés, de hallgatói visszajelzések alapján megéri.

Az interjút a terjedelme miatt két részletben közöljük, az elsőben a zenekar indulásáról, stílusáról prioritásairól olvashattok.

Tagok:

  • Gressai Ferdinánd (Ferdi) – gitár, szinti, ének;
  • Gressai Mánuel (Manó) – dob, vokál;
  • Kása Márton – gitár
  • Kocsis Szilveszter – basszusgitár, szinti, vokál
  • Nagy Gerda – szinti, vokál

Kidsnews.hu / Barna: Sajnos végül nem jött össze, de eredetileg a Gólya nevü helyen találkoztunk volna. Említettétek, hogy ez a ti életetekben nagyon fontos, miért?

Ferdi: A Gólya és az Auróra a két hely, amikre az otthonunkként tekintünk. Ott tudunk a legotthonosabban fellépni, nagyon szeretjük a személyzetet, a helyszínt. Egyébként is oda járunk bulizni.

Meséljetek egy picit a kezdetekről, hogyan alakult meg ez a zenekar?

Manó: Ferdi (a bátyám), nagyon érzékeny volt mindig is a művészetekre, hamar el is kezdett zenélni. Írt rengeteg számot, eleinte főleg basszusgitárra. Ebből kialakult néhány salgótarjáni zenekar – itt nőttünk föl. Később elkezdtem dobolni, és onnantól ketten játszottunk otthon az alagsorban. Suli miatt előbb-utóbb mind a ketten Pestre költöztünk, és kerestünk egy basszusgitárost, hogy valóban zenekar legyünk, és trióként előadni is tudjunk. A második basszusgitáros, akit meghallgattunk be is vált, tökéletes kiegészítése volt a zenei gondolkodásunknak és emberként is tökéletesen beilleszkedett. Ő Kocsis Szilveszter, akivel azóta is nagyon jó kapcsolatot ápolunk.

Ferdi: Testvérünké fogadtuk. Nekem a legjobb barátom, imádom azt az embert.

A Garázsband fesztiválon találkozunk először. Hogy kerültetek ide? Esetleg korábban is jelentkeztetek már tehetségkutatókra?

Ferdi: Párszor már jelentkeztünk, és az az érdekes – ezért iszonyat szerencsésnek mondhatjuk magunkat –, hogy eddig minden lemezünket úgy tudtuk felvenni, hogy valamilyen tehetségkutató program, vagy hely megtámogatott minket.

A Garázsbandra ezért jelentkeztünk, mert – a MÜPA is egy fantasztikusan színvonalas hely – de a zsűri tagjai, abszolút a kedvenc zenészeink Magyarországon. Már csak azért is megérte elindulni, hogy meghallgassák azt az egy számot, amivel jelentkeztünk.

Van egy érdekes stílusa a zenekarotoknak, ami leginkább alternatív rocknak nevezhető, ez hogyan alakult ki? Mindig is ez a stílus állt hozzátok legközelebb?

Ferdi: Hozzám mindig is ez állt közel. Gyerekkorunkban először nu metál zenekarokba voltunk szerelmesek, ami szerintem egy alapvető zúzós bázist nyújt a zenénknek. Később nagyon beleszerettünk a magyar alter zenékbe. Én azokat a lemezeket szeretem, amiket végighallgatsz ötvenszer és százszor, és még mindig találsz benne újdonságot, frissességet, olyan tudattartalmakat, amikre addig nem is gondoltál. Én is mindig arra törekedtem, hogy olyan zenét csináljunk, amit végighallgatsz ezerszer, és még mindig találsz benne újdonságot és érdekességet.

Ez mennyire tudatos nálatok a gyakorlatban? Mikor írtok egy zenét, egy szöveget, kitaláljátok teljesen, hogy hova mi kell, vagy spontánul jön?

Ferdi: Eleinte nagyon spontán volt.  

Az eleinte mit jelent, mondjuk az első egy-két lemeznél?

Ferdi: Aha, az első egy-két lemez. A harmadik lemeznél kezdtük el nagyon átgondolni, nagyon koncepciózus módon csinálni. Érdekes volt, hogy az A című számnál például először volt meg a koncepció, és utána találtuk ki, hogy milyen dallamokkal lehetne ezt megvalósítani.

A számok zenei részébe vagy a szövegekbe fektettek nagyobb energiát? Melyiken van a nagyobb hangsúly?

Manó: Én mindig (bármiben) jobban figyelem a zenét, és csak utólag szokott feltűnni a szöveg. Ennek ellenére, szerintem ez is baromi fontos része egy számnak. A szövegeket, nagyjából száz százalékban Ferdi hozza. Én mindig akkor veszem észre mikor felvesszük őket, hogy bakker mekkora szövegeket írt már megint a tesóm.

Ferdi: Szerintem az nagyon fontos, hogy egy egységet alkosson a kettő, és ugyanazt mondja a zene, amit a szöveg.

Főleg azért kérdeztem erre rá, mert Verőköltő a nevetek, ami tudom, hogy a bodobács miatt van, de van ennek egy olyan olvasata is, hogy valamennyire költőként is tekintetek magatokra?

Ferdi: Abszolút nem. El is szoktam pirulni, mikor az emberek elkezdenek olyan asszociációkat szülni, mint a költészet meg a verekedés. Ezt én kellemetlennek tartom.

Amikor ezt a nevet adtam a zenekarnak, akkor azt gondoltam, hogy majd mindenki utánanéz, vagy tudni fogják, hogy ez a Verőköltő bodobácsra, a verőfényben kelésre és a tavasszal korán megjelenésre utal.

Valójában már évek óta gondolkozunk azon, hogy megváltoztassuk a nevünket, de még egy ötletre sem tudtuk azt mondani, hogy igen, ez nagyon jó, erre érdemes megváltoztatni.

Manó: Már többször volt olyan, hogy leültünk hárman egy órára, és csak neveket mondogattunk, de mostanában egyre több szakmai sikerünk van, a közönségünk is kezd bővülni, úgyhogy azon gondolkodunk, hogy megtartjuk.

Ferdi: Pedig alapból egy négy lemezes koncepció volt. Amikor megalakult a zenekar, akkor azt mondtam, hogy tök vicces lenne csinálni négy lemezt, melyeknek, ha összerakod a borítóit egy képet ad ki, és ha a címeket összeolvasod egy versike áll össze. Ez most készült el, ezért most lehetne esetleg megváltoztatni a nevet, de így már nem fogjuk.

Hogyan néz ki nálatok egy zenének a megszületése?

Manó: Ahogy a szöveget is, a gitár alapot is Ferdi hozza. Ekkor a szerkezet még nincs nagyon kész, azon sokat szoktunk vacillálni.

Ferdi: És akkor jön mindenki az elképesztő ötleteivel, és legózgatunk, gyurmázgatunk. Azt szeretem nagyon ebben a zenekarban, hogy mindenki teljesen átadja magát annak, hogy egy zenét csinálunk.

Manó: Kompromisszumképesek vagyunk mindannyian. Nem az a lényeg, hogy ő vagy én brillírozzak a hangszeremen.

Akinek esetleg szimpatikus a zenekar és szívesen meghallgatná a zenéjüket élőben is, nem kell sokáig várnia, hiszen október 4-én pénteken 20 órától fellépnek a Gólyában.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved