Az Európai Fajmentő Program sikere a most születtet Tapírbébi


kidsnews (127éves) - 12 hónapja

Örömteli hírt közölt a Debreceni Állatkert az Állatok Világnapján, kiderült: a park dél-amerikai szülőpárja, Lunda és Samu ismét újszülött tapírbébivel ajándékozta meg az állatkert látogatóit.

Melitta, a körülbelül 10 kg-mal világrajött kis tapírlány 13 hónap vemhességi idő után, szeptember közepén látta meg a napvilágot. A most bemutatott csíkos, pöttyös mintázattal rendelkező csöppség egészséges, jó étvágyú és tapasztalt anyja óvó gondoskodását élvezi. Búvójában, a Dél-Amerika kifutósoron az állatkert látogatói már meg is tekinthetik.

A Dél-Amerika esőerdeiben endemikus közönséges tapír (Tapirus terrestris) egyedszáma élőhelyük drasztikus zsugorodása miatt sajnos erősen lecsökkent, így a faj jelenleg „sebezhető” besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

A Debreceni Állatkertben az Európai Fajmentő Program (EAZA EEP) keretén belül 2011 óta élnek dél-amerikai tapírok. Az ország legsikeresebb tapír szülőpárja eddig már három kis tapírt nevelt fel, így Debrecenben található a legnagyobb állomány Magyarországon.

Az örömteli hír okán itt van néhány érdekes információ a tapírról:

  • A tapír fejének legjellegzetesebb része az orrból és a megnagyobbodott felső ajakból képződő rövid, húsos ormány, végén a két orrlyukkal, amely az amerikai fajoknak hosszabbra nő, mint az indiainak. Ezt a fura és igen fürge testrészét az állat alapvetően szaglásra használja, de például táplálkozás közben hajtásokat és leveleket is behúz vele a szájába.
  • A kis tapírok testén világos színű pettyek és hosszanti irányú csíkok láthatók, amelyek a rejtőzködést segítik a sűrű bozótban. A mintázat 6-8 hónapos korukban kezd eltűnni.
  • A tapírok nagyon szeretik a sót és nagy távolságot is képesek megtenni, hogy hozzájussanak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Debreceni Állatkert

2017 Kidsnews | All rights reserved