Használtruha kisokos: nem ciki a turkáló!


Papp Júlia (16éves) - 2 éve

Nem titok senki előtt, hogy a divatipar jelenlegi állapotában környezeti és társadalmi szempontból sem fenntartható, a gyártás folyamatában résztvevők nemritkán gyalázatos körülményei, a ruhapazarlás és a textíliák előállításának feltételei, igényei miatt. A kidsnews oldalán ezért most összegyűjtöttük a használtruha vásárlásának előnyeit.

  • Jót teszel vele a környezetnek!

Ha a környezetedért a legtöbbet szeretnél tenni egyetlen szokás változtatásával, kezdd a használtruha vásárlással, az újonnan beszerzett ruhákról való lemondással, ugyanis

Az olajszektor utána divatipar a világ második legszennyezőbb iparága.

A kidobásra ítélt ruhák 85%-a a szemétlerakóban vagy egy égetőben végzi, ahelyett, hogy új gazdát találna, olyasvalaki birtokába kerülne, akinek igazán szüksége van rá.Arról nem is beszélve, hogy a poliésztert (a ruhák fő alkotóelemét) nem gazdaságos újrahasznosítani, ahogyan a pamutot sem, így ezt a több millió tonna textíliát a levegő, a föld és az élővilág károsítására ítéljük.

  • Turkálóban venni a ruhákat nem ciki, sőt, kifejezetten menő!

Ennek legfőbb bizonyítéka, hogy eljutott hozzád: ökotudatosabb megoldás a secondhand! Mielőtt belépsz egy ruhaboltba, gondold végig, mik azok a darabok, amikre valóban újonnan van szükséged (alsóneműk például) és mi az, ami tökéletesen be tudja tölteni a funkcióját akkor is, ha nem most jött a szalagról.

Gondolj csak bele milyen klassz, hogy az ember rájött hogyan tudjuk egymás között a kinőtt, megunt ruhákat forgatni, kitalált erre több működő és megbízható rendszert, mi meg mégis azon parádézunk, hogy valaki hordta előttünk a pólót.

  • Napjainkban “a csórók mennek csak turizni” feltételezés igencsak helytelen!

Mielőtt lemeled a 36. pólódat valamelyik tucatmárka boltjának polcáról jusson eszedbe, hogy emberek millióinak egyetlen ruhája van, vagy annyi sem.

  • Nemet mondasz újabb 300 liter ivóvíz elpazarlására!

Ennyi kell egy farmernadrág előállításához. Majdnem ugyanannyi, mint öt hamburgeréhez. Egy magyar ember átlagosan évente 54 750 liter vizet fogyaszt, egy amerikai meg még ennél is többet.

  • Pénztárcakímélőbb

Manapság az átlag színvonalon élők sem engedhetik meg maguknak havonta az új ruha vásárlást. Átlagos turkálókban olyan márkás dolgokra lehet szert tenni párezer forintért, hogy az ész megáll.

  • Nem megy össze mosás után 

A minősége a secondhand ruháknak nem feltétlenül rosszabb, ráadásul már be is vannak törve, tehát azon sem kell aggódni, hogy az első mosás után a mediumból small lesz. 

Ha minimálizálod az újonnan beszerzett ruháidat, egyrészt észre fogod venni, hogy mennyi felesleges cuccot vásároltál előtte, mennyi mindenre nincs is szükséged valójában,

megtakarítasz egy csomó pénzt, könnyítesz a Föld terhelésén és elindulsz egy tudatos életmód nevezetű úton.

A használt ruháidat el tudod vinni adományboltokba, odaadni egy szeretetszolgálatnak, akik BIZTOSAN továbbítják rászorulóknak (erről előtte alaposan meg kell győződni), vagy ami a legegyszerűbb talán, megkérdezni közeli ismerősöket, hogy kell-e nekik. Adakozhatsz unokatesónak, kistesónak, barátnő kistesójának, vagy kiteheted a közösségi médiában:

“Hello, van 15 jó minőségű ruhám, amit kinőttem, ha kell, vagy ha tudsz valakit, akinek kell, szólj!”

Ezek mind létező utak, neked két percedbe kerül és láthatod, ahogy az emberek és a bolygónk is megköszöni!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

okoenergia.hu survive.hu,ecolounge.hu

képek: benjamin Brabdt; Linda Lioe, free plhotos / pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved