“Kidfluencerek”- Ki oszthat meg fotót a gyermekről, és kié a pénz, amit a megkeres?


kidsnews (127éves) - 11 hónapja

Mostanában szinte nincs olyan 7 éven felüli gyerek, aki ne álmodozna arról, hogy mielőbb gigantikus mennyiségű like és jó sok pénz birtokosaként, hivatásszerűen kreáljon videókat kortársainak. Miközben a televíziós csatornák nézettsége egyre inkább megcsappan, a videómegosztók felületén napról-napra nagyobb az igény a bujtatott reklámmal megspékelt tartalmakra, legyen szó akár játéktesztelésről, a külföldi videók VHS korszakot idéző hangalámondásáról, az intim témák megmutatásáról, vagy az ASMR videókról.

Furcsa mód még az ön és közveszélyes vizuális tartalmak is hódítanak, ami azért lássuk be több mint nyugtalanító.

Persze az is megérne egy hosszabb beszélgetést, hogy miért is jó a legfiatalabb generációnak például kicsomagolós videókat nézni, de sokkal érdekesebb téma a kidfluencereknek nevezett gyereksztárok esetében, hogy milyen hatással lesz rájuk és a generációjukra ez a tendencia. A probléma ráadásul nem is újkeletű, hiszen az 1930-as évek Hollywoodjában, az akkor sikeres gyermekszínészek ugyan ezekkel a nehézségekkel voltak kénytelenek szembenézni.

Érdekes és tanulságos eset Jackie Coogan története. A 7 éves kisgyerek Charlie Chaplin felfedezettje volt és A kölyök című 1921-es film főszereplőjeként vonult be a vörös szőnyegre.

A srác nagyságrendileg 4 millió dollárt lapátolt össze a filmstúdióktól, amiről aztán nagykorúságáig az édesanyja, illetve a nevelőapja gondoskodott.

Mondanom sem kell: teltek múltak az évek és mire Coogan 21 éves lett a pénzből nem maradt semmi. Valószínűleg még ő járt a legjobban, hiszen már abban az időben is tele voltak a lapok sztárpalánták függőségeivel, botrányaival és a rivaldafénytől megcsömörlött és megrokkant fiatalok történeteivel.

Azért, hogy megtudjuk Magyarországon mi a helyzet ezzel kapcsolatban megkerestük az az Integrált Jogvédelmi Szolgálatot kérdéseinkkel. (Az IJSZ az Emberi Erőforrások Minisztériuma önálló szervezeti egységeként működik a beteg-, ellátott-, gyermekjogokkal kapcsolatos állampolgári jogok integrált érvényesítésének érdekében.) Ezekre Dr. Herczeg Rita osztályvezető válaszolt nekünk.

Egy 14 év alatti gyermeknek van önrendelkezési joga, feltölthet például magáról videót az internetre? Képes mérlegelni ennek következményeit? 

Igen, a 14 év alatti gyermeknek is van önrendelkezési joga, azonban tekintetettel arra, hogy cselekvőképtelen a PTK értelmében, így a joga gyakorlásához, érvényesítéséhez a törvényes képviselő hozzájárulása szükséges. Azaz ebben az esetben a szülő hozzájárulása nélkül nem tölthetne fel videót. A következmények mérlegelése egyénfüggő. Kor, érettség, tájékozottság stb. mind meghatározzák.

A videó- és képmegosztókon megkeresett pénz esetében milyen felelőssége van egy szülőnek? Van valamilyen szervezet, amely az ilyen esetekben segít a családnak?

Konkrétan ilyen szervezet nincs. A gyermek érdekeinek védelmére hivatott állami szerveztek a gyermekjóléti szolgálatok és a gyámhivatalok, de annak ellenőrzésére, hogy a szülő elég érett e a feladatra és megfelelően mérlegeli e a gyermeke érdekét ezek a szervezetek sem tudnak választ adni. Emellett véleményünk szerint ez egy változó tényező, idővel a „sztársággal” járó körülmények már lehet, hogy más választ eredményeznek.

Mi a helyzet azokkal a szülőkkel, akik gyermekük minden percét megosztják a közösségi hálózatokon? Megtehetik ezt, előidézhetik azt a helyzetet, hogy mire valaki felnő már a “kisgatyás” képeivel van tele az internet?

Az Alaptörvény VI. cikke kimondja, hogy „Mindenkinek joga van ahhoz, hogy ­magán- és családi életét, otthonát, kapcsolattartását és jó hírnevét tiszteletben tartsák. Mindenkinek joga van személyes adatai védelméhez.” Ez alapján a gyermeket születése pillanatától megilleti a védelem, az ellen, hogy a képmását bármilyen módon felhasználják, azzal visszaéljenek. Ez a védelem elsődlegesen a szülő/ törvényes képviselő feladata.

Ő dönt arról, hogy a gyermekről készülhet-e fénykép illetve ettől elkülönülve, hogy annak nyilvánosságra hozatalát engedélyezi-e, tehát a gyermek 14 éves koráig a törvényes képviselő hozzájárulása szükséges.

A szülő kötelezettsége a családok védelméről szóló törvény értelmében a gyermekével együttműködni, a gyermeket az őt érintő kérdésekben –korának és fejlettségének megfelelően- tájékoztatni, véleményét figyelembe venni. A gyermek jogainak érvényesítése érdekében a szükséges lépéseket megtenni. 14 éves kortól a gyermek már önállóan felléphet, a személyiségi jogai védelmében, előtte valós lehetősége nincsen, azt csak a szülő/törvényes képviselő teheti, tehetné meg. Fontos kiemelni azonban, hogy abban az esetben, ha a szülő tevékenysége veszélyezteti a gyermek testi, értelmi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését akkor a gyermek védelme érdekében a gyermekvédelmi rendszernek fel kell lépnie ez ellen.

Ma már nem ritka, hogy 8-10 éves gyermekek is regisztrálnak a közösségi médiában, és sokszor maga a szülő az, aki „meghekkelve” a rendszert hamis adatokat visz fel, miközben ma már tudjuk: ezek a tartalmak akár is függőséget okoznak. Mi a véleményetek erről?

Ma már nagyon nehéz visszatartani a gyermekeket attól, hogy a közösségi oldalakon jelen legyenek, az életkor megkötések ellenére is. Fontos, hogy a szülő sokat beszélgessen a gyermekével az internet, azon belül is a közösségi felületek használatáról, a biztonsági intézkedésekről, a veszélyekről. Megítélésünk szerint, sokkal biztonságosabb, ha a szülő tudomásával hoz a gyermek létre profilt, mint álnéven a szülő erre vonatkozó ismerete nélkül. A szülő segíthet a gyermeknek azokat a biztonsági beállításokat megtenni, melyek valamelyest a gyermek védelmét szolgálják, a magánélet tiszteletben tartása mellett figyelemmel kísérheti a gyermek közösségi tevékenységét. Ésszerű határokat állítva a napi használathoz, melyeknek a technikai feltételei ma már adottak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved