Környezetvédelem Horváth Győző módra: nem csak a száját jártatja, tesz is a Földért


Dömötör Virág (19éves) - 2 éve

Horváth Győző és barátja, Komláti Márk két szombathelyi srác, akik úgy döntöttek, – szimpla önzetlenségből – összeszednek 400 liter szemetet, hogy szebbé tegyék lakóhelyüket. Manapság egyre több fiatal emeli fel a hangját az idősebb korosztályok ellen, hogy többet kéne tenni a környezetért, hogy gyerekeink jövője múlik ezen stb. Mindez jó, nagyon jó. Egyre tudatosabbak vagyunk, érdekel minket a jövő. De nézzünk magunkba és legyünk teljesen őszinték! Teszünk valamit azon kívül, hogy beszélünk róla? Íme valaki, aki igen.

Ha egy átlagos tizenévesre és annak hétköznapjaira gondolok filmek, sorozatok, koncertre járás, vagy barátokkal lógás jut az eszembe, de biztosan nem két fiatal, akik órákon át hajlonganak, hogy tisztábbá varázsolják környezetüket. Honnan jött mégis az ötlet az akcióra?

Tulajdonképpen ez egy teljesen önálló ötlet volt. Arra jártunk kocsival, amikor megláttuk a kommunális hulladékokkal szétszórt környéket. Mondtam Márknak, hogy ezt nem lehet otthagyni, mert undorító. Egyfelől a környezet esztétikuma, másfelől a környezetkárosító hatásai miatt cselekedni kell, ezért másnap visszamentünk és összeszedtük a szemetet.

Visszamentetek azóta? Tiszta maradt a terület?

Igen visszamentünk megnézni, hogy mi a helyzet. Sajnos elég elszomorító és egyben elgondolkodtató, hogy csupán 1 napig volt tiszta a terület és folyamatosan termelődik vissza a hulladék, sőt ennyi idő eltelte után már biztos, hogy teljesen szemetes.

Mennyi szemetet szedtetek össze és mennyi ideig tartott mindez?

4 db 100 literes szemeteszsákkal szedtünk össze a szétdobált környezetszennyező anyagokat. Őszintén szólva, nem tudom pontosan, nem mértem az időt. De így visszagondolva alig volt egy óra.

Nem igényelt semmilyen komolyabb erőfeszítést.

Járt arra valaki, amikor szedtétek a szemetet? Ha igen milyenek voltak a visszajelzések?

Kocsival ment el pár ember, de szerintem oda se néztek… A közlekedőket nem érdekelte mi történik a bozótosban, bár ennek oka lehet az is, hogyha A-ból B-be tartottak időre.

Egyszeri alkalom volt? Vagy rendszert szeretnétek ebből csinálni?

Természetesen nem tudtuk le ennyivel a környezettudatosságunk. Többen megkerestek már, hogy akár csatlakoznának is hozzánk, aki még szeretne nyugodtan írjon a közösségi oldalakon. Hamarosan nyélbe ütjük a következő akciót!

Nem gondoltatok valamilyen internetes mozgalom, vagy hashtag elindítására, ahol az ország bármelyik részéről bárki csatlakozhatna hozzátok úgy, hogy közben a saját környezetéért tesz?

Egyelőre nem gondolkodtunk ilyesmiben, de soha nem lehet tudni mi lesz egy-egy akcióból. Azt bizton állíthatom, hogy rajtunk nem múlik és szerencsére a posztnak köszönhetően sokan felfigyeltek a cselekedetünkre. Remélem jó példával jártunk el, amit többen követni fognak az ország egész területén.

Ha jól tudom a nagyvilágban van már egy hashtag erre, a Facebookos posztomba bele is írtam.

Mit kell tudni rólatok, srácokról? Gondolom nem ti vagytok Jézus és Mózes, hanem két fiatal aki…

18 évesek vagyunk. Márk most végzős egy gimiben, nekem pedig idén sikerült leérettségiznem. Egy csapatban focizunk és sok időt töltünk a természetben. A zöldövezetben, a szabadban tett séták és az ottani különböző időtöltések vezettek minket oda, hogy ténylegesen tegyünk a szeretett környezetünkért.

Miért szeretnétek, hogy a tettetek híre minél több emberhez eljusson?

A 21. században minden médiaoldal, felület a környezetvédelemmel van tele. Állandóan arról van szó, hogy ne szemeteljünk, mert a saját Földünket károsítjuk stb. stb. Annyira sokat halljuk ezt, hogy az emberek 99%-a sajnos már csak elnéz felette, és semmit nem tesz annak érdekében, hogy előrelépések történjenek.

Az égbe kiáltott szavak kevesek ide, cselekedetekre van szükség.

Miért fontos számotokra környezetünk tisztán-, rendben tartása?

Miért fontos? Minden higiénikus embernek fontos, hogy tiszta környezetben éljen. Ha tisztaság van körülöttünk, jobban érezzük magunkat, kevesebb betegséget kapunk el és még sorolhatnám…

Kénytelenek vagyunk elismerni, az emberek rengeteget szemetelnek és az eldobott szemét sajnos nem szedi föl magát. Szerintetek mi lenne jó megoldás? Megelőzés? Hatékonyabb szemétszedés?

Valóban sokat szemetelnek az emberek. Szerintünk a megelőzés sokkal hatékonyabb megoldás lenne. Hiszen megspóroljuk utána az összeszedést. Józan paraszti ésszel belegondolva, másoknak sem lehet olyan nehéz kinyitni egy kuka tetejét. Tehát mindenképp a megelőzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetni!

Mit gondoltok lehetne-e a szemétszedésből egy rendszeres iskolai programot csinálni?

Rendszeres programot esetleg egy általános iskolában lehetne megvalósítani. A mai középsulikban szerintem ez lehetetlen napi 7-8-9 órákkal, mire egy diák hazaér hulla fáradt és utána a szorgalmasabbak még álhatnak neki tanulni is. Szerintem az “idősebb” korosztályt nem könnyű rávenni erre. Viszont a fiatalabbaknál érdemes lehet megpróbálkozni valalmi hasonlóval.

Mint két átlagos tizenéves, aki tekintettel van a környezetére, mit üzennétek időseknek, fiataloknak, egyszóval bárkinek aki ezen a bolygón lakik és érintett a témában?

Az idősebbeknek különösebben nincs mit üzenni azon kívül, hogy tanítsák meg a gyerekeiknek, unokáiknak, hogy ne szórják szét a szemetet.

A fiataloknak pedig annyit tanácsolnék, hogy inkább előzzük meg a bajt, mert ki tudja mit hoz a holnap. A bevállalósabbak pedig csatlakozhatnak hozzánk!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved