Megkapjuk a II. világháborúban szovjet lágerekbe került magyarok adatait


kidsnews (127éves) - 2 éve

Az Orosz-Magyar Levéltári Vegyesbizottság megállapodása értelmében Magyarország megkapja 600 ezer, a második világháborúban szovjet táborokba került magyar fogoly azonosító kartonját.

A második világháború alatt 600 ezer magyar került szovjet hadifogságba, de róluk, majd később a “málenkij robotra” elhurcoltakról sem volt szabad beszélni jó ideig sem Magyarországon, sem a Szovjetunióban.

Mostanra azonban a rendszerváltozások, politikai átrendeződések következtében új alapokra helyeződtek a magyar-orosz kapcsolatok. Ennek szimbolikus eseménye volt, amikor előbb Mihail Gorbacsov, majd később Borisz Jelcin Oroszország nevében – a magyar parlament épületében – bocsánatot kért az 1956-os forradalom eltiprásáért. 1992-ben, majd 1998-ban pedig részben hozzáférhetővé váltak a magyar hadifoglyokra vonatkozó oroszországi iratok.

Szovjet katonák Budapesten 1945-ben/ forrás: fortepan.hu

2017-ben új lendülettel folytatódott a feltárás, és most mérföldkőhöz érkezett az orosz-magyar levéltári vegyesbizottság munkája. Jelenleg a legnagyobb mennyiségű irat átadása történik, a teljes orosz nyilvántartás elérhetővé válik a magyar kutatók, majd feldolgozás után az érdeklődők számára is.

A kartonokon – amelyeket majd ezután ad át Oroszország – 18 releváns információ van, többek között a fogoly neve, apja neve, a születési év, a láger neve.

Az adatok feldolgozásával meg lehet majd mondani, hogy ki hol halt meg, és ami különösen fontos: akár azt is, hogy hol lett eltemetve.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

kiemelt kép: Andrej Juraszov az Országházban tartott sajtótájékoztatón.  MTI/Illyés Tibor

2017 Kidsnews | All rights reserved