Mindig van kiút – Balázs Show után kidsnews.hu – interjú Sajó Dávid újságíróval


Poscher Dominik (20éves) - 1 éve

Sajó Dávid, az Index újságírója 1 évvel korábban ismerte be múltbéli kisiklását ország-világ előtt, a következő szalagcímmel sokkolva az olvasókat:

Egy évtizede kísért, hogy szerepeltem a Balázs Showban.

A szívünkre téve a kezünket azért mindnyájan jól tudjuk, a 20 perces szereplésért kínált 15 ezer forint nem esett volna nehezünkre, ha a mi zsebünkben talál menedékre. 2006-ban az akkor 18 éves Dávidnak két bulira is futotta belőle a hétvégén. Kérésünkre, ha nem is könnyes szemmel, de megpróbált visszaemlékezni a történtekre, és választ adni az arra vonatkozó kérdéskörre, hogy egy cselekedet – legyen a közösségi médiában meggondolatlanul elhelyezett posztról – milyen hatással bírhat pár évvel később.

Mi volt az elsődleges célod azzal, hogy színt vallottál és szenteltél egy cikket a történetnek? 

Szeretek a saját hülyeségeimen szórakozni, sokszor írok így cikkeket és riportokat. Önkritikánál nincs is jobb szerintem. Eszembe jutott, hogy ez egy tök régi sztori, amiből egy vicces írás kerekedhet ki. Ezért született meg igazából, semmi ilyen terápiás jellege nem volt.

Amikor egy héten belül harmadik ismerősöm jelezte, hogy „Figyelj, ültünk otthon, ment a Balázs-show ismétlés és mintha téged láttunk volna, az lehet te voltál?” akkor döntöttem úgy, hogy inkább előnyt kovácsolok ebből az egészből.

Emellett egy elég jó korlenyomat is, az akkori kereskedelmi TV működésének és az internetes kultúrának a szempontjából. Akkor még fel se fogtad, hogy egyszer ez majd felkerülhet a netre. Abból indultál ki, hogy ki az, aki majd délután 4-kor nézi a Balázs Showt? Nem feltétlenül azért volt ez érdekes, hogy a bullying elől megmeneküljek és nehogy aztán lebukjak.

Maga ez az állítás, hogy „Szerepeltem a Balázs Showban”, van annyira ciki, hogy fel se vállalod?

Persze! Egy Mónika Show szintű műsor, maximum annál fél fokkal feljebb. A tahók és az értelmiségiek nézték. Utóbbi azért, hogy röhögjön az előbbin. Az újrahasznosító popkultúrában a Balázs Show most megint szórakoztató. Az emberek nevetnek, hogy valaha ilyen ment a TV-ben.

Anikó show…

Az micsoda?

A helyzet nem sokat változott, csak a műsorvezető lett más és immáron Anikó Show néven fut. Meddig lehet ezt csinálni, meddig lesz rá igény? Jó ez így?

Ezek a műsorok nem hiányoznak a TV-ből, de mit tudsz kezdeni azzal, ha valakinek nincs igénye, jobb szórakoztatása. Én nem nézek TV-t. Van ugyan 130 csatornánk, de soha nem követek rajta semmit. Legfeljebb, ha munka miatt szükséges. Az, aki Anikó Showt néz 2019-ben úgy, hogy az internetnek köszönhetően bármilyen tartalomhoz hozzáférhet, az megérdemli a sorsát.

Meg fog ez változni valaha?

képünk illusztráció

Nyilván fog, Amerikában már most ez a domináns, egyre többen mondják le a TV előfizetésüket az internetes tartalmak miatt.

Közben viszont a TV kultúrája megmarad a szegényebb réteg között, akik nem tudnak számítógéphez, internet hozzáféréshez jutni. Ők valószínűleg nem Verdi operát fognak délután nézni.

Erkölcsileg mennyire lehet helyes az, hogy a szerepednek köszönhetően a nő szabadulni tud a „fogságból”, de ehhez hazudnod kell a kamerák előtt?  (Arról van szó, hogy a lány szakítani akar barátjával, aki sehova nem engedi el egyedül. A lány megismerkedik Dáviddal, így ő lehet az eszköz a szakításhoz. Dávid a műsorban számon kéri a fiú viselkedését. A pár valós – egyedül Dávid karaktere fiktív – a szerk.)

Semennyire!  Nem gondoltam, hogy ezt valaki komolyan veszi és majd erkölcsileg vizsgálják az esetet. Pláne, hogy valaki majd az erkölcsi minősége miatt nézi a Balázs-showt. 

A legnagyobb hunyó azért mégiscsak Sanyi, aki kitalálta a sztorit és kifizetett téged, nem igaz?

Sanyi személye volt a leggázabb. Az RTL-en vannak olyan műsorok, ahol szándékosan keverik a fikciót a valósággal, lásd Éjjel-Nappal Budapest. Az egészben a slusszpoén, hogy én két évvel később a TV2-höz kerültem segédszerkesztőnek a Joshi Bharat című műsorba, ahol pont castingolnom kellett. Ott egy valódi sztorihoz mentem le Dabasra és annyira lélekromboló volt, hogy egy meló után eltűntem egy életre és soha többet nem mentem vissza oda. Jobb lenne a világ, hogyha nem lenne szükség ilyen műsorokra.

Le tudnád bontani szakaszokra, hogy miképpen élted meg az elmúlt 13 évet, az esetet tekintetve?

22 évesen bántam, 25 évesen titkoltam, 30 évesen már röhögök rajta. Eleinte nem akartam foglalkozni a létezésével, de azért mégiscsak inkább érdemes elfogadni.

Amennyiben ma felkínálnának egy ilyen lehetőséget, mit tennél?

képünk illusztráció

Ilyet nem csinálnék már soha, meg nem is lehet összehasonlítani a két szituációt. Médiában dolgozó ember vagyok, nem mennék el. Most már mindenki lebukna, egyből előkerítik azt, ami egyszer felkerült a netre.

Ha a suliban rögtön elterjedt volna, hogy szerepeltél a Balázs Showban, annak milyen következménye lett volna?

Egy két méteres embert elég nehéz kipécézni.

Tegyük fel, 170 cm magas vagy.

Akkor lett volna ez, meg személyiségfüggő is, ki hogyan kezeli. Akkoriban nem terjedt el a suliba, 16 évesek között senki nem nézte a Balázs Showt. Akkoriban nem azért nézték az emberek, hogy röhögjenek rajta, hanem mert ez ment. 16 évesen akkor már inkább myspaceztél, vagy ilyesmi. 

Tegyük fel most, 13 évvel később elmennék az Anikó Showba szerepelni, ami aztán kitudódna. Összehasonlítva a két esetet, milyen fogadtatásra számíthatnék az iskolában?

Én 31 éves vagyok, fogalmam sincs, mi van most a sulikban. Ha abból indulok ki, nyilván lehetne ilyen. Most az, hogy kit miért zaklatnak a suliban, annyira tökmindegy. Lehet zaklatni a haja miatt, vagy azért, mert elment az Anikó Showba. Ez annyira személyiségfüggő. Én nyilván egy olyan személyiség vagyok, aki egy ilyen sztorit el tud adni, a saját előnyére tud fordítani. Ez megint azon múlik, hogy ki milyen ember. 

Van az a véglet, amikor 10-12 évesek készítik a videóikat TikTokra. Ez alapból jó ötletnek tűnhet, a szülő azt látja, hogy a gyerek jól érzi magát, azonban pár év múlva valószínűleg megbánja tettét, mert esetleg kompromittáló tartalmak kerülhetnek elő róla. 

Ez egy baromi fontos kérdés, amiről sokat kell beszélni és foglalkozni kell vele.

Nekem nincsen gyerekem, de mondjuk, ha lenne, nem biztos, hogy örülnék annak, ha egy kínai social media felületen 10 évesen osztana meg magáról bármilyen információt, fotót, vagy videót, hanganyagot.  

Egyszer egyik batárom 4 éves fiát lefotóztam és kitettem instagramra.  A lány párja pedig rám szólt, hogy szedjem már le ezt a képet, mert még kisfiú, nem kérdeztem meg, hogy akarja e vagy sem és ha majd lesz olyan idős, hogy hozzájárul, akkor kirakhatom. Valójában tényleg ez a jó irány. Nem egészséges, ha egy kontrollálatlan social media felületét 10 évesek veszik igénybe. Ellenben a társadalom gyorsan fejlődik, most alakulunk át teljesen az interneten keresztül, változnak a szociális szokásaink, nem tudjuk, hogy mi merre vezet. Lehet, hogy egy teljesen jó készségfejlesztő, ha a 10 éves gyerek TikTokozik.

15-16 évesen azt mondod, hogy 10 éves voltam. Nyilvánvalóan nem azt fogod kiraknia a TikTokra, hogy bepisiltél a suliban, hanem mondjuk azt, hogy tátogtál az új Majka számra. Az lehet, hogy azért lesz ciki, mert „fú te Majkát szeretted 10 évesen”. Nem azért lesz ciki neki, mert hogy milyen hamisan énekelt, hiszen 10 éves volt. Ez az a feltevés, ami szerintem nem állja meg a helyét. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: Pete Linforth, Free-Photos, StockSnap/pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved