NASA: Egy fekete lyuk, ahogy eddig még sosem láthattuk


kidsnews (127éves) - 12 hónapja

A NASA még szeptember végén publikált képei kitűnően szemléltetik, hogyan kell elképzelnünk egy mindent elnyelő fekete lyukat. A mozgóképeken -amelyek tökéletesen szimulálják a félelmetes objektum megjelenését- jól megfigyelhető, hogy a különböző anyagok milyen struktúrába gyűltek össze, és az is ahogy a fekete lyukhoz közelebb lévő (magából a lyukból származő) gázok közel fénysebességgel mozognak körülötte, miközben a külső részeken sokkal lassabb ez az áramlás.

Az extrém gravitáció még a gázok által kibocsátott fény útját is befolyásolja, és ez néhol olyan mértékűvé válik, hogy azt egy világító fénygyűrűként érzékeljük a fekete lyuk árnyéka körül.

A fotonok legalább kétszer kerülik meg a fekete lyukat mielött elnyelődnek benne.

Albert Einstein második, általános relativitáselmélete szerint egy test a tömegétől függő mértékben meghajlítja, elgörbíti maga körül a téridőt. A tér eme torzulása két dimenzióban úgy szemléltethető, hogy egy feszes gumilepedőre ráteszünk egy súlyos golyót. A golyó benyomja a lepedőt és a közepe felé haladva egyre meredekebbé váló felület érzékelteti a tér görbületének, és az ezzel ábrázolt gravitációnak az erősödését. Ha erre a felületre egy másik, kisebb golyót helyezünk, a lepedő lejtése miatt a nagy golyó felé indul el, mintha az vonzaná magához.

“Ezek a szimulációk valóban segítenek bennünket abban, hogy megértsük pontosan mit is értett Einstein azon, amikor azt mondta: a gravitáció összevonja a tér és az idő szövetét”

– magyarázza Jeremy Schnittman, aki ezeket a gyönyörű képeket egy speciális szoftverrel készítette a NASA központjában.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

NASA, Wikipédia

képek: nasa.gov

2017 Kidsnews | All rights reserved