“Social jet lag” – nincs sok értelme a nulladik órának


kidsnews (127éves) - 2 éve

Kaliforniában egy törvénymódosítás miatt hamarosan tovább alhatnak a tizenévesek, mivel a gimikben hamarosan csak 8:30, a középiskolákban pedig 8:00 után kezdődhetnek az első tanítási órák.

A helyi jogalkotók célja a tinédzserek iskolai teljesítményének javítása volt azzal, hogy szimplán tovább hagyják őket pihenni.

Az intézkedés hátterében egy új kutatási eredmény áll, amely szerint a tizenéveseknek egyszerűen több pihenésre van szükségük, mint az idősebb korosztályoknak.

Ők ugyanis teljesen más cirkadián ritmusban vannak, mint a felnőttek.

A cirkadián ritmus egy olyan, nagyjából 24 órás ciklus, ami az élőlények biokémiai, fiziológiai folyamataiban lép fel. A cirkadián ritmusokat az élőlény saját belső időmérő rendszere vezérli, amit külső, szinkronizáló stimulusok is segítenek. Ezek közül a legfontosabb a napfény.

A tinik belső órája, amely szabályozza, hogy mikor és mennyi ideig kell aludni, egyszerűen nem foglalkozik az órarenddel, ezért ha tovább alhatnak az nemcsak az egészségükre, a mentális képességükre, de a tanulás sikerességére is hatással lehet. A nem megfelelő alvás miatt ugyanis rosszul teljesítünk, ezt az állapotot pedig “social jet leg”-nek hívják.

A kifejezést Till Roenneberg, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem professzora használta először, aki szerint akkor beszélhetünk róla, amikor biológiailag meghatározott alvásigényünk nem áll összhangban a kötelezettségeinkkel ezért technikai eszközökkel kikényszerítjük az ébredés idejét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

bbc.com, wikipedia.com

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved