STD – Mennyit tudsz a szexuális úton terjedő betegségekről?


kidsnews (127éves) - 2 éve

Nem egyszerű róla beszélni, és sokan orvosi segítséget kérni is vonakodnak, pedig a nemi szerveket érintő betegségek kezeletlenül nagyon komoly szövődményekhez vezethetnek, krónikus gyulladásokat, meddőséget, súlyosabb esetben pedig és akár rákot és halált is okozhatnak.

A szexuális úton terjedő betegségeket, amelyeket angol nyelven csak STD-ként emlegetnek, baktériumok, vírusok, gombák, illetve úgynevezett protozoonok (se az állatok, se a gombák, se a növények, se a színes moszatok közé nem tartozó eukarióta élőlények gyűjtőneve) okozzák.

Ezeket felismerni sem mindig egyszerű, hiszen a betegségek egy része teljesen tünetmentes, így észrevétlenül, a látszólag tök egészséges embertől is elkapható vagy adható tovább a későbbi partnereinknek.

Persze a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel, a megelőzés, illetve a tájékozódás jelentősen csökkentenék a fertőzések előfordulását, de mint ahogy a bevezetőben említettem sokakat a szégyenérzet és a megbélyegzéstől való félelem tart távol a rendelőktől.

Hogyan lehet elkapni ezeket?

A térkép az AIDS terjedését ábrázolja a Földön. A közel 100 százalék mortalitású betegséget okozó HIV-fertőzés vér, ondó, előváladék, hüvelyváladék és anyatej útján képes terjedni, jellemzően az óvszer nélküli közösülés és a megosztott tűs injekciós kábítószer-használat révén. A fertőzést 8 hét elteltével lehet kimutatni.

A szexuális úton terjedő betegségeket nem meglepő módon a szexuális érintkezéssel lehet összeszedni. Egészen pontosan akkor, ha valakinek a nemi szerve egy másik ember nemi szervével, szájával, vagy a végbelével érintkezik. A legnagyobb veszélyben azok vannak, akik sűrűn váltogatják a partnereiket és az együttléteknél nem használnak óvszert.

Szifilisz:

Lappangási ideje 10-90 nap.

Ez egy meglehetősen veszélyes nemi betegség, amely, ha kezeletlenül marad az egész szervezetet képes megtámadni. Tünetei között a nemi szerveken kialakuló fekélyt érdemes megemlíteni, de a betegség jelenlétére utalnak a lágyékhajlatban megnagyobbodott nyirokcsomók is. Ezek a tünetek mind fájdalommentesek és kezelés nélkül is elmúlnak, így a betegek általában elbagatellizáljak és nem fordulnak orvoshoz. Persze pár hét múlva a fertőzés a vérárammal szétszóródik a szervezetben és megduzzadt nyirokcsomókkal, hámló foltokkal, kiütésekkel, sebekkel és a nemi szerveken megjelenő szemölcsökkel tudatja jelenlétét.

A feljegyzések és az ezekhez kapcsolódó becslések szerint 1899-ben a szifilisz 12 millió embert fertőzött meg a Földön. 

A kankó vagy tripper:

Lappangási ideje 3-5 nap.

Ezt a betegséget már a Bibliában is megemlítették. A tünetei férfiaknál a legszembetűnőbbek, mivel a fájdalmat és a fehéres-gennyes váladékot, amely a húgycsőnyílásból ürül nem kifejezetten nehéz észrevenni. A nőknél -bár sokszor tünetmentes- alapvetően meddőséget okoz, de a méhnyakgyulladás, a hashártyagyulladás vagy a petevezetékgyulladás kiváltó oka is lehet.

A nemi herpesz:

Lappangási ideje 20 nap.

A nemi herpesz gyakori fertőzés. Tünetei között a nemi szerveken jelentkező, fájdalmas, apró hólyagok említhetők meg, amelyek aztán pár nap alatt maguktól felhasadnak és váladékoznak, majd kiszáradva lehullanak. A panaszok megjelenését fájdalmas nyirokcsomó duzzanat, rossz közérzet és láz kiséri. Ami nagyon rossz hír: ha a vírus egyszer beköltözött a szervezetbe, akkor egész életen át ott is marad. Ezzel a betegséggel szemben csak tüneti kezelés alkalmazható, de az alany egész élete során fertőzőképes marad.

A HPV, azaz a Humán papillomavírus:

Ez egy igen gyakran előforduló DNS-víruscsoport, mely a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat. A szakemberek szerint a világ lakosságának 80 százaléka a vírus valamely fajtájával megfertőződik életében legalább egyszer. Ezt azonban sokan észre sem veszik, mivel a fertőzések legnagyobb része nem okoz tüneteket. Akkor van a legnagyobb baj, ha a vírusok fennmaradnak a szervezetben, és szemölcsöt, illetve rákmegelőző állapotot jelentő hámfelmaródást okoznak. A jó hír az, hogy ezen vírusok nagy része ellen létezik védőoltás, amelyek a szexuálisan még nem aktív korosztályban alkalmazhatóak a leghatékonyabban.

Mint láthattuk a felsoroltakból a betegségek tünete és a lappangási idő is sokféle lehet, ráadásul mint korábban utaltunk rá többnek semmiféle tünete nincs, és ami a legrosszabb hír: az ismert több tucat nemi betegségből bizony olyanok is vannak, amelyeket gyógyítani sem lehet.

Nagyon fontos tehát a részletes tájékozódás, a megfelelő védekezés, és az orvosi szűréseken való megjelenés.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

std.hu, webbeteg.hu

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved