Technikailag sem egyszerű a házikedvencek temetése


Tigirl (16éves) - 2 éve

Abszolút érthető, hogy a legtöbb gazdi nem szeret már előre arról gondolkodni, hogy mihez kezd majd, ha szeretett négylábú barátja az örök vadászmezőkre távozik. Azonban sokkal rosszabb a hirtelen bekövetkezett halál sokkjában, kétségbeesetten kutatni a neten, hogy mégis mit is kell kezdenünk egy állattetemmel.

Amikor pár éve elpusztultak a tengeri malacaink, nekem először a kertben való eltemetés jutott eszembe. A szüleim viszont nem annyira lelkesedtek az ötletért (teljes mértékben érthetően), így végül a Duna-parton helyeztük őket végső nyugalomra.

képünk illusztráció

Lehet, hogy ez tűnik a legjobbnak érzelmi szempontból, de azóta kiderült számunkra, hogy ez illegális volt (még jó, hogy álnéven írok, így nem talál meg a rendőrség, muhaha).

Van ugyanis egy rendelet, miszerint csak olyan helyen lehet eltemetni állatot, ahol a talajvíz szintje legalább 1,5 méter mélyen van, a sír alja és a talajvíz között van legalább 1 méter, de a gödörnek is 60-70 cm mélynek kell lennie.

Ezen kívül, ha kertbe temetkezünk, akkor szintén minimum másfél méterre kell ásni a sírt a szomszéd kerítésétől.

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de véleményem szerint iszonyúan ocsmány folyamat, hogy ha teljesen szabályosan akarjuk eltemetni kedvencünket a kertben. Szerintem egyik gazdi sem fog nekiállni méregetni a talajvíz szintjét, amikor fél órával korábban hunyt el imádott szőrgombóca, illetve előre sem fogja senki megméretni (ha pedig valaki egyébként tudja a víz mélységét, mert kút van a kertjében, az nem is temethet el semmit).

Ha nem akarjuk vállalni a saját kezű temetéssel járó cécót, akkor kérhetjük kedvencünk hamvasztását, vagy állattemetőben való elhelyezését. Természetesen mára ebből is óriási biznisz lett, mert ugyebár a kertben temetkezés szabályozása rákényszeríti az (ex)gazdikat ezekre a szolgáltatásokra. Vannak már mobil krematóriumok, amik kiszállási díjat számítanak fel több tízezer forintban, vagy vannak kisállattemetők, amik ugyebár a nyughely bérléséért kérnek még több pénzt.

képünk illusztráció

Ja, az egyetlen pénztárca barát, megoldás, az az, hogy kihívjuk a helyi gyepmestert vagy illetékes szervezetet, és ők elszállítják az állatot valamilyen gyűjtőhelyre…

Nehéz dolog megválni valamely szerettünktől, és ezt nem könnyíti meg a temetkezés körüli hisztéria, mind az embereknél, mind házi kedvenceinknél. Sajnálom, hogy kell élnünk ezt a folyamatot, úgyhogy kitartást kívánok mindenkinek. Addig is Boldog Halloweent! 🙂

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: Gail Rubin,Harald Matern/pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved