Továbbtanulás helye: külföld


Safagi (20éves) - 2 éve

Nagy fába vágtam a fejszémet amikor eldöntöttem, hogy a külföldön való továbbtanulást választom. Ezzel a cikksorozattal szeretnék segítséget nyújtani, illetve ötleteket adni azoknak, akik szintén a határon túl képzelik el a felsőoktatásbeli képzésüket.

Az előkészületek: hova és mi alapján?

Őszintén megvallva sokáig fix elképzeléssel meneteltem előre az életben, tudtam mivel szeretnék foglalkozni, hogyan is tervezem a jövőmet. Aztán a középiskolai végzős évem alatt nagyon sok minden megváltozott, ezek közt volt személyes, illetve nem annyira személyes dolog is, ami azt eredményezte, hogy most külföldön vagyok. Az év folyamán egyre biztosabb voltam benne, hogy ki akarok szakadni a megszokott környezetből és határon túl akarom folytatni a tanulmányaimat.

Amikor a családnak előálltam ezzel az ötlettel, nem örültek neki. Miért is tették volna, hiszen ez nagyon nagy változást jelent mindenkinek. Sokáig tanakodtunk közösen hogyha már ennyire hajthatatlan vagyok a külföldi továbbtanulás kérdésben, hova is menjek. Nagyon sok ország jött szóba különféle okokból, például ottlevő személyes ismeretség miatt, vagy éppen azért, mert odahúzott a szívem és végül pont egy ilyen hely mellett döntöttem.

Így kerültem tehát Ausztriába, Bécsbe.

Konkrétan mi is előzte meg ezt a döntést? Nekem kezdetben eszembe se jutott, hogy a közelben egyszerre tudom gyakorolni az idegennyelvet és tanulhatok felsőoktatásban. A német nyelv kiskorom óta nagyon közel áll a szívemhez, ez volt az első idegennyelvem. Amikor legelőször elgondolkodtam azon, hogy egyszer Ausztriában szeretnék élni az 7. osztály utáni nyáron fogalmazódott meg bennem, amikor is 2 hetet töltöttem kint egy iskolai tábor keretein belül. Imádtam, egyből beleszerettem és tudtam, hogy egyszer még ide vissza fogok jönni. Édesanyám egyik ismerőse tanácsolta, hiszen ott az állami egyetemek ingyenesek a hallgatói önkormányzatnak befizetett összegen kívül.

Én a bécsi egyetemet néztem ki magamnak. „Közel” is van, Európa legélhetőbb városa és még sorolhatnám, hogy mennyi pro szólt mellette. 

Mi szükséges ahhoz, hogy felvegyenek?

Kell, hogy legyen érettségid (ha nem német kéttannyelvűbe jársz, akkor németre lefordítva), illetve minimum B2-es nyelvvizsgád, hogy beadd a jelentkezést, de itt nincsenek ponthatárok, majd a szemeszter végi vizsga ritkítja meg a tanulói létszámot. Tiszta sor, akkor irány Bécs! Vagy mégsem?

Én sokáig csak B tervnek tartogattam, mert akármennyire nagy volt a szám, hogy én menni akarok és mindez milyen jó lesz, azért féltem meghozni ezt a nagy horderejű döntést.

Éppen ezért itthon is beadtam a jelentkezésemet felsőoktatási intézménybe. Magyarországon jóval korábban be kell adni, ez körülbelül február elejét jelenti, míg itt kint a téli szemeszterre márciustól kezdődik a jelentkezés és kb. júniusig tart ez az intervallum. Bőven volt időm kétkedni. Végül két embernek köszönhető a végső lökés, amivel a határon túlra taszítottak – mindkettő a tanárom volt. 

A szállás kérdésében biztos voltam, mindenképpen kollégiumban szerettem volna lakni. Persze a legtöbb kollégiumi szoba olcsóbb is mintha WG-ben, vagy bérelt lakásban laknál. Ha idegen vagy egy új városban, így szerezhetsz a legkönnyebben új ismerősöket, barátokat. Most októbert írunk és én augusztusban költöztem ki, de már vannak olyan barátaim, akik nagyon közel állnak a szívemhez. Pro érv, hogy a sok új arc mellett, rengeteg új kulturális szokást, különböző nemzetiségű fiatalokat ismerhetsz meg. Van indiai, kirgizisztáni, török, angliai szomszédom. Plusz mindig lesz valaki, aki szívesen elkísér bevásárolni 🙂

Tanácsként: mivel ezek a szállások hamar fogynak, a szemeszter kezdete előtt fél évvel érdemes foglalni. Itt a téli szemeszter októberben kezdődik, én már áprilisban jelentkeztem a kollégiumba. Ha már ezek a lépések megvannak, fél lábbal már a határon túl vagy. A következő részben a különböző, otthoni és kinti papírok elintézéséről, illetve a kiköltözés ideális időpontjáról és a „must have” dolgokról lesz szó.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: wikimedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved