Túl fiatalon jutnak jogosítványhoz az amerikai tinik


kidsnews (127éves) - 2 éve

Érdekes, egyben meglepő eredményre jutott egy amerikai kutatás a közelmúltban, amely a 16–19 éves korosztály közlekedési baleseteit vizsgálta. Kiderült: a munkamemória, vagyis a rövidtávú emlékezet lassabb fejlődése gyakorlatilag garancia egy bekövetkező balesetre. A tanulmány szerzői szerint teljesen új szűrési módszerekre van szükség a vezetői engedélyek kiadását megelőzően az Egyesült Államokban.

Az amerikai, kezdő járművezetők személyi sérülést okozó balesetei miatt, eddig leginkább a vezetési tapasztalatokra és készségekre összpontosítottak, amikor a megoldást keresték, de most kiderült, hogy valójában

az agy fejlődése játszhat leginkább szerepet abban, ha egy tinédzser sofőr valakivel, vagy valamivel összeütközik.

képünk illusztráció

Az Egyesült Államok statisztikái szerint a serdülőkorú járművezetőknél a legmagasabb a balesetek, a sérülések és a halálozás aránya a közutakon, ezek kockázata pedig fordítottan arányos az életkorral a vezetés korai éveiben. Eközben az országban van olyan állam (Dél-Dakota), ahol már 3 hónappal a 14. szülinap után zsebünkben lehet a jogosítvány.

A tanulmány, amelyet a Pennsylvaniai Egyetem és a Philadelphiai Gyermekkórház kutatói vetettek papírra, az első amelyik a munkamemória (rövidtávú emlékezet) fejlődését vette górcső alá. Az agyunk ezen része ugyanis a húszas éveinkre fejlődik ki teljesen, de a biztonságos vezetéshez elengedhetetlen, hogy a járművel és a környezettel kapcsolatos információk letapogatása, megfigyelése és frissítése megfelelő legyen. Mindezek a feladatok jelentősen megterhelik a munkamemóriát, különösen akkor, ha egy fiatal sofőr még nem sajátította el teljes mértékben a jármű üzemeltetését sem.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

www.sciencedaily.com

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved