USA: több millió ember áram nélkül a bozóttüzek elkerülése érdekében


kidsnews (127éves) - 2 éve

Észak- és Közép-Kaliforniában 800 ezer fogyasztónál állították le szerda éjjeltől az áramszolgáltatást a bozóttüzek elkerülése érdekében, miközben a helyi áramszolgáltató vállalat bejelentette:

34 megyében függeszti fel a szolgáltatást, így több milliónyian maradnak áram nélkül Sacramentótól San Franciscóig és a Napa-völgyig.

Az áramhiány várhatóan napokig tart. A döntés bejelentésekor a Pacific Gas and Electric (PG&E) azzal érvelt, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint két év óta a legerősebb széllökések várhatók, amelyek fákat csavarhatnak ki, és a forró, száraz levegőben bozóttüzek keletkezhetnek.     

“Az erős szél, a hőség és a szárazság miatt adottak a feltételek a bozóttüzekhez”

– jelentette ki Ray Riordan, a katasztrófaelhárítási hivatal kaliforniai irodájának igazgatója.     

Utalt a tavalyi nagy tűzvészre, amely szintén meleg, száraz és szeles időben pusztított, 86 halálos áldozatot követelt és földig rombolta Paradise városkát. A szakemberek akkor nagyrészt az áramszolgáltatót okolták a katasztrófáért, mondván, a rövidzárlatos vezetékek okozták a tűzvészt. Tavaly a PG&E ellen több pert indítottak, amelyek a vállalat csődeljárásához vezettek. A csődeljárás jelenleg is tart, Kalifornia északi és középső vidékeinek egy részén azonban ez a cég az egyetlen áramszolgáltató. Észak- és Közép-Kalifornia több iskolájában szerdától szünetel a tanítás, több helyen megnyitották a közösségi központokat, ahol palackos víz, élelem, mosdók és elektromos töltők várják a helybélieket.  

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

kiemelt kép: Atarapa/pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved