Zero waste – vegyszermentes takarítás


D.Barbara (19éves) - 1 éve

Mint tudjátok “Zero waste” sorozatunkban sorra vesszük mindazokat a praktikákat, amelyekkel megóvhatjuk szűkebb és tágabb környezetünket. Most a lakásban fellelhető tisztítószereinket és azok összetevőit vizsgáljuk. Valószínűleg a legtöbbről azt sem tudjuk igazán, hogy pontosan micsodák, mik az összetevőik, de mégis rendszeresen használjuk ezeket. A jó hír az, hogy rengetegnek van természetes alternatívája, így itt ideje, hogy te is vegyszermentes tisztítószerekre cseréld amit lehet!

A természetességen felül az anyagiak is a vegyszermentes takarítás mellett szólnak, hiszen a drága kémiai anyagokkal ellentétben ezek a termékek gyakran csak “fillérekbe” kerülnek.

Első lépésként nézzük át tisztítószereinket, írjuk össze miket használunk, milyen típusú termékekre van szükségünk.

Számos ökotisztítószert lehet kapni a boltokban, amelyek nagyrészt teljesen növényi eredetűek és nem tartalmaznak vegyi anyagokat sem, miközben hatásuk és kényelmi szintjük megegyezik káros társakéval. Fontos megemlíteni, hogy a tudatosvasarlo.hu oldalon megtalálhatóak tesztek is az ökotisztítószerekre, így itt bárki könnyen tud tájékozódni róluk. Az ökotisztítószerek nem szennyezik környezetünket

azonban ezeknél is merülhetnek fel kétségek a műanyag csomagolás miatt. Az igazán elhívatottak megtalálhatják a boltok polcain a 100 százalékban újrahasznosított műanyagból készült csomagolásuakat is.

A következő szint, amikor magad állítod elő a tisztítószereket. Az alábbi termékek beszerzésével pedig kábé minden tisztítószert előállíthatunk otthon: mosószóda, szódabikarbóna, citromsav, ecet, illóolajok, folttisztító só, mosószappan, marhaepés szappan, komposztálható súrolókefék, törlőkendők (nem papír, hanem mosható!). Ezen kívül több, kukoricából készült tisztítóeszköz is forgalomban van, amely a használatot követően teljesen lebomlik.

Az interneten rengeteg receptet találhatunk a különböző tisztítószerek előállításához.

Például tűzhelyünk tisztításához is elég a szódabikarbóna és víz keveréke, no meg egy dörzsikefe. Ám ha érzékenyebb a felület, akkor mosószappan és kukoricából készült 100 százalékban lebomló törlőkendővel való letörlés lesz a legjobb megoldás, hiszen enyhe dörzsis felületével simán leszedi a koszt.

Lehetetlen küldetésként általában az odaégett ételt hozza fel mindenki. Pedig nem kell más csak forró víz és idő. Például a tepsit simán vissza kell tenni a sütőbe egy kis mosószódával kevert vízzel, ha durva a helyzet ecetet is keverj bele, amíg az forró és mire kihűl egyszerű mosogató kendővel simán le tudod törlni. Ugyanez a helyzet az odaégett fazék esetében is, vissza kell tenni a tűzhelyre forrni a vizes mosószódás edényt, de ez a grillezésre/bográcsozásra is igaz – a faszén és a hőmérséklet megoldja.

S míg egy tűzhelytisztító szer 500-2000.- Ft között mozog, addig 1 kg szódabikarbóna 350-500.- Ft között. 😉

Az első és legfontosabb feladat, hogy felmérd milyen anyagú bútorok, eszközök takarítására lenne szükséged. Például nem mindegy, hogy a beltéri ajtók festettek vagy lamináltak, esetleg fából készültek, ahogy az sem, hogy kerámialapos a főzőlap, vagy fehér zománc gáztűzhelyed van, nem beszélve az inox tűzhelyekről, hűtőkről.

Ha megnézted milyen felületeket kell tisztitani irány a net és olvass utána.

Van, aki az ecetre esküszik és van, aki a mosószappanra, emellett akad olyan is, aki a forró vízre, tejre, olívaolajra stb. Véleményem szerint érdemes minden felület esetében legalább három posztot elolvasni a témában, esetleg tanácsot kérni olyantól, aki már egy ideje használja ezeket a megoldásokat. Amennyiben nincs ilyen a környezetedben, irány a közösségi média, ahol – a sok negatívum mellett – előnyös tippekkel is gazdagodhatsz, hiszen számos zero waste csoportban van lehetőséged kérdezni a tapasztaltaktól, akik miután elkötelezett környezetvédők, hidd el boldogan segítenek majd neked.

FONTOS! Számtalan üzleti vállalkozás igyekszik az ökotudatosság farvízén termékeket értékesíteni – sokszor igen borsos áron –, pedig a legtöbb esetben egy kis utánaolvasással és néhány keresőszó beütéssel a neten könnyedén találhatunk a kémiai vegyszereknél sokkal olcsóbb megoldásokat.

Ezért mielőtt bármit megveszel szánd rá azt a tíz percet és olvass utána, hogy érdemes-e megvenni és ha igen mennyiért, milyen terméket. Sokszor az egyszerű háztartási szerek hatékonyabbak a kisebb vagyonért megvásárolt mindenféle ökotisztítószereknél. Sok sikert a legközelebbi vegyszermentes takarításodhoz!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

2017 Kidsnews | All rights reserved