Zuigeber Ákos: A címeres mez hatalmas megtiszteltetés


kidsnews (127éves) - 2 éve

Késő ősszel Braziliában mutatja meg a magyar U17-es labdarúgó-válogatott, hogy mire elég az ereje. Az október 26. és november 17. között megrendezésre kerülő korosztályos világbajnokságon méltán reménykedhetünk jó eredményekben, hiszen a U17-es labdarúgóink hatalmas bravúrral az írországi Európa-bajnokságon egészen az ötödik helyig rúgtak a bőrt.  

Mai interjúalanyunk Zuigeber Ákos a korosztályos válogatott alapjátékosa. A 16 éves, mindkét lábát remekül használó kiváló játékost nem csak a 23 mérkőzésen berúgott 14 gól miatt kérdeztük, hanem az írországi Európa-bajnokság kulisszatitkairól, a felkészülésről és arról, hogy mit vár a brazíliai világbajnokságtól. 

Óriási eredményt értetek el az Eb-n, most sokkal nagyobb elvárással mentek a VB-re? 

Nem, az Eb ilyen szempontból nem jelent semmit, még ha ad is egy kis magabiztosságot az azon részt vett játékosoknak. Nekünk ugyanaz a célunk most is mint akkor, tovább szeretnénk jutni a csoportból. Ecuador és Ausztrália talán kevésbé erősek, mint a nigériai csapat, de attól még, hogy egy csapat összeségében jobb egyáltalán nem biztos, hogy behúzza a három pontot a mérkőzés végén. Azt már most tudom garantálni a szurkolóknak, hogy mi a győzelemért fogunk küzdeni.  

Mikor szerettél bele a sportba? Hogyan kezdődött a labdarúgás az életedben? 

Apukám ösztönzött a labdarúgásra és több mint tizenhárom éve focizom már. Összefoglalóan azt mondhatnám:

a foci egész eddigi életemben kiemelkedő helyett foglalt el és szeretném, ha ez minél tovább így is maradna.

Valójában a jövőmet is a futball környékén képzelem el. 

Milyen volt az Eb játékosként részt venni a tornán, éreztétek a nyomást? 

Az Európa-bajnokságon ott volt a játékomban a felkészülési évek, eddig versenyek, tapasztalatok összessége, rengeteg belefektetett munka. Talán csak a spanyolok ellen vesztett meccs után volt nehéz elviselni a vereséget, de mivel nem rendes játékidőben kaptunk ki kicsit könnyebb volt feldolgozni.

kép: MLSZ

Szerintem a címeres mez hatalmas megtiszteltetés, nekem már önmagában ez is sok lendületet ad, emelt fővel mutathatom meg a tudásomat. Büszke vagyok arra, hogy a nemzetemet képviselhetem.

Úgy tudom, hogy te futsalozol is. Mesélnél erről egy kicsit? Mi a különbség a két sport között? A laikusok szerint nem sok. 

Igen, futsalozom is. Laikusként a két sport tényleg nagyban hasonlít, de valójában sok különbség van a játékszabályok között. Például nincs les és sokkal kevesebb idő van mindenre, így igencsak pörgős játékot eredményez. Mindez szerintem sokat segített a nagypályán való játékom gyorsításában és állóképeségem javításában is, de a futsal leginkább kikapcsolódás számomra. 

Milyen egy élsportoló magánélete? 

Szerintem, ha valaki komolyan veszi a futballt annak valójában sosem lehet piheni. Kicsit viccesen úgy fogalmaznék, hogy könyvvel a kezedben és a labdával a lábad alatt tanulsz is.  Szerencsére nem vonz a „bulizós” élet, bár én is szoktam lazítani, de ezek általában valamilyen aktív pihenések, mint például egy kiadós séta. Igazából a sporttal kapcsolatban még sosem volt holtpontom sem, egyszerűen szeretem végezni.

Engem ez a sport visz előre, remélem megtalálom benne azt, amit keresek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved