A felkapottak között ByeAlex új dala


Kovács Barna (19éves) - 2 éve

Az a tapasztalatom, hogy a legnagyobb videómegosztó oldal trendingjébe kis hazánkban nem épp a legjobban megírt és legtöbb mondanivalóval rendelkező zenék kerülnek be. Ez – szerintem – nem túl pozitív, de ahelyett, hogy most ezen sopánkodnék örömmel jelentem:

ByeAlex legújabb szerzeménye a felkapottak élén van (a cikk megírásának időpontjában a második helyen), és jó. Nagyon jó.

ByeAlex (polgári nevén Márta Alex) 2013-ban vált ismerté, mikor is a Dal című műsor győzteseként képviselhette Magyarországot a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon Malmőben, a Kedvesem című szerzeményével. Eddig egy egyéni albuma jelent meg Szörpoholista címen, és egy a zenekarával közösen (ByeAlex és a Slepp), mely a Szív(sz)Kill címet viseli. 2016-ban megteremtette az alteregóját, a senkise nevű formációban, mellyel a ByeAlex és a Sleppel ellentétben kevésbé mély mondanivalójú, trap műfajú zenéket készít.

Alex szerintem nagyon ügyes abban, hogy olyan zenét írjon, ami tömegek számára hallgatható, könnyen érthető, rádióba illő, mégis igényes, mély és újító. Egy ilyen szerzeménye a Lombok is. A refrénje könnyen megjegyezhető, de mégis különleges (bár a sokadszorra már picit unalmas), a szövege nincs tele szóképekkel (amikkel egyébként nekem semmi bajom, sőt, de egy nehezen érthető szöveggel rendelkező szám nehezebben fut be), mégis el tud gondolkodtatni.

A zene témája nagyon jó, saját problémáiról, múltjáról beszél benne, és arról, hogy ettől mennyire szenved(ett) a kedvese. Tetszik, hogy egy, a könnyűzenében ritkán előkerülő hangszer is helyet kapott a szerzeményben, a hegedű.

Hogy ne csak pozitív dolgokat említsek, szerintem a szám verzéi lehettek volna hosszabbak. Persze gondolom, hogy akkor már nehezebben lenne érthető, talán lenne, akinek sok lenne, de én szívesen hallgattam volna még személyes történeteket, segített volna mélyebbre menni.

A zene egy videoklip társaságában látta meg a napvilágot, mellyel kapcsolatban vegyes érzéseim vannak. Vannak elemei, amik nagyon jól kiegészítik a zenét, de vannak olyanok is, amiket nem teljesen tudok hová tenni.

Az egész klipen van egy effekt, ami azt a hatást kelti, mintha régi filmre lenne véve. Ez szerintem egy jó ötlet, és ugyan azt a hangulatot árasztja magából, mint a zene.

Az videó nem a videoklipekből megszokott puha kameramozgással van felvéve, hanem kicsit zilált, nem egyenletes snitteket láthatunk. Ez is segíti a hangulat átadását, de szerintem néha már-már túlzásba lett víve, és inkább tűnik amatőrnek, mint profinak. Furcsa még, hogy míg a felvételek régies hatásúak, és az épületek egy részén is meglátszik az idő vasfoga, bizonyos jelenetek egy modern parkolóházban lettek forgatva. Ezt nem igazán értettem.

Összességében tetszik a zene, már rengetegszer meghallgattam, és biztosan végig fogom még néhányszor. Képes elgondolkodtatni az embert, bár kétségkívül depresszív. Ez azonban szerintem nem baj, emberi érzés a szomorúság a fájdalom, kell róla beszélni. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: Wikimedia Commons

2017 Kidsnews | All rights reserved