A rasszizmus ellen tiltakoztak a holland labdarúgók


Naan (17éves) - 2 éve

A mai futballvilág egyik legégetőbb problémája a rasszizmus, így sok rendkívül tehetséges barnabőrű játékos volt már áldozata a fajgyűlölet különböző formáinak. A FIFA rasszizmus elleni kampányához is számos klub csatlakozott már, hogy felhívják a figyelmet erre az érzékeny témára.

Sajnos azonban még mindig akadnak incidensek, a legszókimondóbb szurkolókat pedig a csapatuk számára kitűzött zárt kapus meccsek és pénzbüntetések sem riasztják vissza a sötétbőrű játékosok inzultálásától. 

Októberben az Anglia-Bulgária EB selejtezőn nagy port kavart, hogy a bolgár szurkolók többször is sértő mondatokat kiabáltak be az angol csapat nem fehérbőrű játékosainak.

A játékvezető ezeknek a megnyilvánulásoknak köszönhetően kétszer is megállította a mérkőzést, a félidőben pedig az a lehetőség is felmerült, hogy egyszerűen félbeszakítják azt. Az angol játékosok viszont a folytatás mellett döntöttek és 6-0-ra legyőzték ellenfelüket, ami Bulgária történelmének legsúlyosabb idegenbeli veresége. Emellett 2 zárt kapus mérkőzésre és 75000 Euróra (nagyjából 24 millió Forint) büntette az UEFA a bolgárokat. 

Legutóbb egy másodosztályú mérkőzésen hangzottak el becsmérlő szavak az elfogadásáról híres Hollandiában.

Az FC Den Bosch – Excelsior meccset 30 perc elteltével állították meg rasszista megnyilvánulások miatt. Az áldozat akkor a Hollandiában született, de Afrikai felmenőkkel rendelkező Ahmad Mendes Moreira volt.

Csapattársai vigasztalása után visszatért a pályára és együttesét 1 góllal segítette hozzá a 3-3-as döntetlenhez. Gólöröm gyanánt az ellenfél szurkolói felé fordult és kezét füleire tapasztotta. A holland labdarúgó szövetség vizsgálatot indított az ügyben, így valószínűleg egy nagyobb büntetés lesz az ügy vége.

A holland válogatott csapatkapitánya, Georginio Wijnaldum egy sajtótájékoztatón kitért az esetre és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egy ilyen esemény pont Hollandiában történt meg. A válogatott Észtország ellen Nathan Aké és Myron Boadu góljaival, valamint Wijnaldum mesterhármasával 5-0-ra nyert az EB selejtező utolsó csoportmeccsén, a csapatkapitány pedig egy nagyon szép gesztussal hívta fel a figyelmet a faji elítélés problémájára.

Gólja után Frenkie de Jonggal, a Barcelona középpályásával egymás mellé tartott karjukkal utaltak arra, hogy a sokszínűség nem elítélendő, hanem követendő példa (a két játékos bőrtónusa jelentősen különbözik). A holland csapat közösségi médiáira pedig egy olyan fotót posztolt, amin játékosaik egy körben állnak és egymás kezét fogva szimbolizálják az összetartást. Remélhetőleg ezekkel a sorozatos figyelemfelhívásokkal a jövőben elkerülhetők lesznek a sötét bőrű játékosok elleni bántalmazó megnyílvánulások.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kiemelt kép: wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved