Az amerikai képviselőház is megszavazta a hongkongi tiltakozókat támogató törvényjavaslatot


kidsnews (127éves) - 2 éve

A képviselőház egy nappal azt követően szavazta meg a törvényt, hogy a szenátusban is elfogadták a hongkongi tiltakozókat támogató és egyben Kínát az erőszak veszélyeire figyelmeztető törvényjavaslatot.

A Hongkongi Emberi Jogok és Demokrácia Törvénye névre elkeresztelt jogszabályt már át is küldték a Fehér Házba, ahol az elnök aláírásával válik törvénnyé. A jogszabály értelmében az Egyesült Államoknak évente felül kellene vizsgálnia a Hongkongnak nyújtott támogatását.

Ennek érdekében a külügyminiszternek évente igazolnia kellene, hogy Hongkong kellő mértékben független Pekingtől, és ezzel mintegy kezességet vállal az 1997-ben Kínához visszacsatolt, 263 szigetből álló városállam különleges státusának megőrzéséért.

A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel. /wikipedia.org

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az “egy ország, két rendszer” elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben kötött megállapodás szerint Kína a dátumot követő 50 évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.

A Hongkongi Emberi Jogok és Demokrácia Törvénye névre elkeresztelt törvényjavaslat megbízná az Egyesült Államok elnökét, hogy szankciókat szabjon ki azokra, akik csorbítják az emberi jogokat e különleges közigazgatási területen. A szenátus kedden megszavazott egy másik törvényjavaslatot is, amely megtiltja bizonyos, a tüntetők ellen alkalmazott rendőri kényszerítő eszközök – például könnygázgránátok, paprikaspray-k, gumilövedékek, kábító fegyverek – exportját.

A hatodik hónapban járó tüntetéseket eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltotta ki, mára azonban a várost irányító Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult.

A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.

A megmozdulások kapcsán eddig 4491 embert vettek őrizetbe Hongkongban, közülük a legfiatalabb csupán 11 éves. Az akciók során csaknem 1700 ember sérült meg, köztük mintegy 450 rendőr.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.
Forrás:

MTI

kiemelt kép: pixabay.com

 

2017 Kidsnews | All rights reserved