Élősködők (Parasite) – Kritika


Solymosi Máté (19éves) - 2 éve

Amikor ezt a cikket írom, akkor már jó pár órája kijöttem az Élősködők vetítéséről, de valahogy mégsem érzem mit is kéne írnom pontosan erről a dél-koreai drámáról. Bong Joon-ho rendező legújabb filmje jó, nagyon jó, erőteljes, szép, egyedi, ennek ellenére sem tudom jól megfogni.

A történet kezdetekor a főszerepet élvező család egyik tagját jó barátja beajánlja egy tehetős családhoz angoltutornak, amihez – a szűkösen és szegényen élő fiúnak – egyetemistának kell kiadnia magát.

A film innentől kezdve folyamatosan építkezik, az egyes karakterek múlt- vagy jelenbeli sarai szép lassan felsejlenek, a film pedig, mire eléri végkifejletét teljesen felismerhetetlenné válik, olyan nagyot fordul hangulatban.

A vígjáték lassan építkezik, a rendező apránkét rakja össze a teljes képét, hogy mire a legvégére érsz, vedd csak észre, hogy mi is történt valójában. Elképesztő ívet lehet felfedezni alaposabb vizsgálatot követően, az egyes karakterek – bár nem kapnak rengeteg időt kibontakozni, mégis – mind nagyon felismerhetők, egyediek és kifejezetten mélyek néhány ponton, amire szükség is van, hogy el tudjuk fogadni a helyzet totális elfajulását.

Nagyon értékeltem a filmben, hogy minden hibátlanul meg van indokolva, minden részletre figyeltek a készítők.

Sok pillanat volt, amikor elmosolyodtam valami meglepő konzisztencián, vagy egy sok filmben “deus ex machina” jelleggel bekövetkező esemény felépítettségén. Ez nem sokkal több puszta igényességnél, ami a dél-koreai drámát rengeteg más aspektusában is megjelenik.

Hogy egyet említsek, a zene egész végig remek. Bármikor megjelenik, hatásos és mindig jól passzol a helyzethez. A zene igényességéhez tartozik az is, hogy nincs teletömve vele a film; sok jelenet meg van hagyva csendesen, hogy saját atmoszférájával generáljon feszültséget, ne pedig drámai zene segítségével.

Erősebb idegzetűeknek és lelkületűeknek bőszen tudom ajánlani ezt a filmet. Tényleg nagyon más mint amit megszoktam, érzelmes, igényes, történetében koherens, mégis meglepő, nagyon jól áll össze az egész. Még akkor is, ha utána furán érzem magam néhány óráig.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved