“Ezek a mai fiatalok…” – ezt hallgatja évezredek óta minden generáció


kidsnews (127éves) - 2 éve

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne találkozna az ember valamilyen formában a “bezzeg az én időmben” kifejezéssel. A fiatalokat gyakran degradáló szófordulatok éppen úgy jelen vannak a személyes beszélgetésekben, mint a közösségi médiában, így ezekből mindig megtudjuk, hogy az elbeszélő milyen kiváló katona volt, mennyit dolgozott és olvasott, és mennyire erkölcsösen állt a világ dolgaihoz.

“Persze a mai fiatalok már nem ilyenek, sajnos…”- mondják.

A megdöbbentő az, hogy ez az igazán idegesítő vélekedés már legalább 2600 éve rombolja az emberi kapcsolatokat és tágítja a generációs szakadékot- derül ki egy friss kutatásból.

A Science Advances magazinban még októberben jelent meg a “Kids these days: Why the youth of today seem lacking” című, ezzel kapcsolatos tanulmány, amelyet John Protzko, aki a Kaliforniai Egyetem pszichológus kutatója és Jonathan W. Schooler pszichológusprofesszor jegyeznek.

A kutatás során alkalmazott pszichológiai kísérletek szerint a tekintélytisztelő emberek leginkább azt gondolják, hogy a mai fiatalok kevésbé tisztelik az idősebbet.

A két szakember szerint: függetlenül a kortól, amelyben élünk, a mindenkori idősebb generáció mindig is lesújtó véleménnyel lesz a vele kapcsolatba került fiatalabbakról. 

Van ugyanis egyfajta pszichológiai vagy mentális hatásmechanizmus, amely minden generációval elhiteti, hogy a követő nemzedék tagjai már egyértelműen a hanyatlás követei.

A kutatás során alkalmazott pszichológiai kísérletek szerint a tekintélytisztelő emberek leginkább azt gondolják, hogy a mai fiatalok kevésbé tisztelik az idősebbet, az intelligens emberek leginkább azzal érvelnek, hogy a mai fiatalok kevésbé intelligensek, a sokat olvasók pedig az olvasás igényének hiányával vádolják a náluknál eddig kevesebbet élt generációt.

Az idősebbek úgy gondolják, hogy az emlékeik megkérdőjelezhetetlen hitelességgel idézik fel a múltat.

Ez a felfogás pedig már i.e. 624 óta, bizonyítottan van jelen a köztudatban és még csak földrajzi területhez, vagy kultúrához sem köthető. Konkrétan az egész emberiség tudatát átható illúzióról van szó, ami pedig az elfogult, formálható emberi emlékezetre vezethető vissza.

Az idősebbek ugyanis azt hiszik, hogy az emlékeik megkérdőjelezhetetlen hitelességgel idézik fel a múltat, pedig ez közel nem így van.

Az ifjúkori emlékfoszlányokat ugyanis a felnőttkori tapasztalatival egészíti ki az ember, ezzel pedig egy olyan pozitív irányban eltorzított képhez jut, amely semmiképpen sem mondható objektív megközelítésnek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.
Forrás:

advances.sciencemag.org

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved