Gyűlölködő kommentek, mémek és visszaélések – Attis-t kérdeztük a veszélyről


kidsnews (127éves) - 10 hónapja

Az interneten tapasztalható gyűlölködő viselkedés már annyira gyakori napjainkban, hogy se szeri se száma az ezzel foglalkozó tanulmányoknak. Ezekből persze egyértelműen kiderül, hogy a toxikus viselkedés egyik alapja az online disinhibition hatás, vagyis amikor az emberek a számítógép előtt ülve egész máshogy viselkednek, mint a való életben.

Mivel a világhálón névtelenül, arctalanul lógva a másikból nem látunk mást, csak egy profilt, könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy bizony a monitor túloldalán is egy hús-vér és érző ember ül.

Az ezzel kapcsolatos tapasztalatairól és az internet veszélyeiről Attis-t, a népszerű hazai videóst kérdeztük.

Volt már olyan, hogy visszaéltek a neveddel vagy a képeddel?

Sajnos volt már erre példa, több esetben is előfordult, hogy az én nevemmel és képemmel regisztráltak különféle helyekre. Ami még rosszabb, hogy az egyik ilyen alkalommal – mivel tudták, hogy egy YouTube partnercégnél dolgozom – videósoktól próbálták kicsalni a belépési adataikat hogy ellopják a csatornájukat. Ehhez használták fel a nevemet ugyanis azt mondták, hogy ahhoz van szükség a belépési adatokra, hogy felvegyük őket partnernek. Emiatt sajnos többen is pórul jártak viszont sikerült szerencsére a csalót később leállítani.

Van-e olyan ember, aki esetleg a Messengeren vagy egyéb közösségi terekben is zaklat?

Sajnos van. Van egy személy, akinek jóhiszeműen válaszoltam és próbáltam kedves lenni és tanácsokat adni az életével kapcsolatban -ami sajnos nem túl boldog-, viszont a rögeszméjévé váltam.

A 2014-ben indult “Aki ver, az nem haver!” kampány célja, hogy saját csatornáikon és partnerek segítségével terjessze a bántalmazás elleni zéró tolerancia üzenetét.

Azóta számos alkalommal nem csak engem zaklatott minden elérhető formában – YouTube komment, email, instagram komment és üzenet, facebook komment és üzenet de ami még rosszabb, hogy munkatársaimnak, családtagjaimnak, ismerőseimnek is írogatott, ami borzasztó kellemetlen számomra.

Először próbáltam racionális módon beszélni vele és meggyőzni róla, hogy fejezze ezt be, de amikor láttam, hogy ez nem működik, akkor letiltottam minden felületen minden profilját és az ismerősöket is erre kértem.

Persze ez nem akadályozta meg, regisztrált számos új accountot, de a sorozatos ignorálás és tiltás hatására manapság már hála égnek ritkán zaklat, csak ha pár havonta rájön az inger. De ha ez sokáig folytatódni fog, akkor a hatóságokhoz fogok fordulni és feljelentem.

Mennyire veszed komolyan a fenyegetéseket?

Szerencsére konkrét fenyegetést az előző kérdésnél említett személyen kívül nem szoktam kapni, így nincs nagy tapasztalatom a kérdésben. Általában véve úgy gondolom, hogy nem kell túl komolyan venni ezeket hiszen egy képernyő előtt ülve mindenki nagyon bátor és viszonylag kevesen vannak, akik komolyan is gondolják.  Viszont érdemes azért figyelmesen átgondolni a fenyegetés tartalmát és hogy valós veszélyt jelenthet-e a dolog, ha igen, akkor lépéseket tenni a megelőzésére.  Emiatt fontos, hogy az ember minél kevesebb személyes adatot osszon meg a világhálón – lakcím, telefonszám, iskola, stb – mert ez alapján beazonosítható, megtalálható, ami az ilyen esetekben fokozza a veszélyt.

Mi a véleményed a gyűlölködő kommentekről? Mennyire veszed komolyan?

A gyűlölködő kommentek egy nagyon érdekes jelenség szerintem legalábbis az, hogy miért, mennyit, hol és hogyan gyűlölködnek az emberek. Például személyesen még soha egyetlen gyűlölködő megjegyzést sem kaptam noha interneten már rengeteget, ebből is látszódik, hogy az internet mennyire felerősítheti ezt azáltal, hogy könnyen, gyorsan, névtelenül és következmények nélkül lehet bántani másokat.

Én azt tapasztalom hogy ezek a gyűlölködő emberek általában olyan személyek, akik saját magukkal nincsenek rendben, nem boldogok az életükben, őket is bántják mások vagy éppen saját magukat éppen ezért vezetik le a frusztrációjukat ismert személyeken.

Szeretnének ők is láthatóak lenni mások számára, szeretnék ha szeretnék őket, ha jók lennének valamiben vagy sikeresek. Rengeteg frusztrált ember van, aki ezt a belső feszültséget ilyen formában tudja kiadni magából, hiszen az adott influencert utálhatja a vágyott tulajdonságok miatt.

Természetesen ez nem jogosítja fel az embereket erre a cselekvésre de fontos azt látni, hogy gyakran nem az emberről szól ez a történet, akit bántanak hanem az emberről, aki bánt. Éppen ezért az olyan gyűlölködő kommenteket, amiknek semmilyen célja nincs csak a bántás, azokat el szoktam engedni.  Ilyenekre gondolok: nemi identitásom firtatása, ronda, dagadt, idegesítő vagy, nem bírlak nézni, k….ára nem vagy vicces, szánalmas amit csinálsz, dögölnél meg stb.

Hazudnék ha azt mondanám, hogy ezeket könnyű elengedni, de most már 3 évvel a hátam mögött egy hosszú tanulási folyamat eredményeképpen a legtöbbször sikerül. Persze van, hogy az embernek szörnyű napja van, ilyenkor sokkal nehezebb. Ezektől fontos megkülönböztetni a negatív jellegű, de építőnek szánt kritikákat, ezeket mindenképpen érdemes elolvasni, értelmezni és levonni a tapasztalatokat belőle.

Mennyire találod helyesnek a visszakommentelést?

Ha a visszakommentelés alatt azt értjük, hogy reagálni a negatív kommentekre, akkor bizonyos esetekben jó lehet máskor viszont nem. Sok esetben az emberek nem értik a videót, félreértik a tartalmát vagy a szándékát, végig sem nézik és úgy kommentelnek és ezekből születnek negatív kommentek. Saját magamnál és más videósok esetében is tapasztaltam, hogy egy kedves, korrekt, humoros válaszkommenttel sokszor semlegesíteni lehet a negatív kommentelőket és hajlamosak akár elnézést is kérni érte. Természetesen a szimplán gyűlölködő kommentekkel nem érdemes foglalkozni mert az ilyen emberek a legnagyobb valószínűséggel nem meggyőzhetőek, ezeket ignorálni érdemes.

Helyesnek tartod  azt, hogy a képeiteket felhasználva az emberek mémeket kreálnak rólatok?

Nagyon fontosnak tartom a szándékot és a végeredményt, ahogy a mémeket készítik. Vannak jóindulatú emberek, akik kreatív és vicces mémeket készítenek a tartalomgyártóról, ami egyértelműen pozitív tud lenni, hiszen együtt tudunk nevetni a közönségünkkel saját magunkon, ami fontos dolog. Ekkor fejlődik a közönséggel való kapcsolatunk is hiszen bizonyos szempontból ők is gyártanak tartalmat rólunk, amit más követőink értékelnek, ami segíti a közösségformálódást.

Más esetekben viszont a mémeket gyűlöletkeltésre használhatják, hogy megalázzák, megszégyenítsék az adott videóst ekkor egyértelműen rossz jelenséggé válik. A mémek úgy gondolom csak önkifejezési eszközök, amiket lehet jól is és rosszul is használni.

Kritizálsz más videósokat?

Magánéletben ismerősökkel való beszélgetések során természetesen hiszen én is fogyasztok tartalmakat és nekem is megvan a véleményem ezekről. Ráadásul felelős tartalomgyártóként zavar is az, hogy ha trash, igénytelen, értéktelen vagy kifejezetten káros tartalmakat tesznek közzé videósok, ráadásul mindezt úgy, hogy sokaknak nagyon fiatal és befolyásolható követőbázisa van.

Nyilvánosan csak név nélkül szoktam kritizálni az influencereket mert nem személyekre hanem tendenciákra, attitűdökre, irányzatokra szeretném felhívni a figyelmet. Emellett igyekszem a saját munkásságommal, hozzáállásommal úgymond jó példát mutatni tartalomgyártóknak és fogyasztóknak egyaránt. Úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos, hogy a tartalomgyártók egyfajta önszabályozó módon a saját közegükre próbáljanak pozitív hatással lenni, akár építő jellegű kritikával, akár példamutatással.

Cikkünk a Cartoon Network csatorna  Aki ver nem haver kampánya keretében készült, Ha te is ilyen helyzetben vagy ne félj segítséget kérni!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved