Janne Teller: a Semmi, a Minden és a Macskaköröm szerzője


Solymosi Máté (19éves) - 2 éve

Janne Teller egy osztrák–német felmenőkkel rendelkező dán írónő, aki az eredeti szakmáját tekintve közgazdász. Felsőfokú tanulmányit befejezve az ENSZ-nél helyezkedett el, és két évet dolgozott Tanzániában. Ezután New Yorkba került, ahol leginkább beszédeket írt. 1993-ban Mozambikba küldte a nemzetközi szervezet, ahol a 17 éve dúló háború lezárásáért, és a béke megkötéséért vetette be tudását.

1995-ben hagyott fel politikai karrierjével, és Dániába visszavonulva teljesen az irodalomnak szentelte magát. Olyan sikerkönyveket köszönhetünk neki, mint a Semmi, a Minden, vagy a Macskaköröm.

Az írónővel mindezekről Solymosi Máté beszélgetett.

Művei általában élénk vitákat generálnak, mivel olyan konfliktusokat helyez a középpontjukba, amelyek széles társadalmi rétegeket érintenek szerte a világon.

Leghíresebb műve a súlyos filozófiai, erkölcsi és generációs problémákat boncolgató Semmi című ifjúsági regény. A később nemzetközi bestsellerré váló alkotás a megjelenés évében oktatásügyi tiltólistára került Dániában és hallani sem akartak róla az iskolákban.

Mindezeket tudva igen meglepő, hogy alig egy év múlva a Semmi elnyerte a dán Kulturális Minisztérium Gyermekkönyv-díját, és azóta is kötelező olvasmány az írónő hazájában.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

scolar.hu

kiemelt kép: wikimedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved