“Kisméretű, jó állapotú, alig használt kölyökkutya eladó!” – avagy honnan válasszunk kiskedvencet?


Tigirl (16éves) - 2 éve

A karácsony közeledtével valószínűleg megnő a kisállatok adás-vétele, hiszen a Susi és Tekergő óta még nagyobb divatja van a karácsonyi ajándékként kapott kiskedvenceknek. Ennek a hátulütőiről is lehetne külön litániát tartani, de most inkább nézzük azt, hogy – ha tényleg átgondoltuk a dolgot – honnan tudunk leggazdaságosabban, de ugyanakkor tényleg jó állapotú társat választani magának.

Mindenek előtt döntsük el, hogy mi a fontos nekünk egy házikedvencben: hogy “mentett”, olcsó, vagy fajtatiszta, tenyészthető legyen? Ezek alapján szűkítsük le a keresési felületet. Az ebtartás szabályozásával és a jogszabályok betartásával nemcsak a szabadon élő kóbor állatok számát lehet visszaszorítani, hanem a kutyatámadások és az állatkínzások is megelőzhetők lennének. Tájékozódj a kutyajogokban mielőtt döntesz egy új családtag befogadásáról!

Ha én kutyát szeretnék választani, elsőként mindenképpen egy menhelyet néznék meg.

Ilyenkor kapásból két életet mentenék meg: azét, aki velem jön, és azét, aki bekerül a kiválasztott helyére. Elképesztő mennyiségű állatot ölnek meg minden évben a gyepmesteri telepeken, pedig nem csináltak semmi rosszat, csupán nem férnek be sehova. 

A menhelyi kutyák egyáltalán nem “selejtesek” vagy “romlottak”, akik menthetetlen állapotban vannak, azokat úgysem ajánlják fel örökbefogadásra.

A legtöbb menhely igyekszik (relatíve) a legjobb körülményeket biztosítani lakóknak, de nem meglepő a tény, hogy általában igen csak szűkös költségvetéssel rendelkeznek. Amikor kiválasztunk például egy kutyust, legtöbbször kell fizetni egy kis hozzájárulást, ami szervezettől és állattól függően 5 és 20 ezer Ft között mozog.

Gondolom mindenki találkozott már olyan Facebook-poszttal, amiben eladó, vagy épp ingyen elvihető kiskutyát, kiscicát, hörcsögöt, hódot vagy madárpókot ajánlanak. Nos, a Facebook Marketplace szabályzata tiltja az élő állatok hirdetését, de ezt nagyon egyszerűen ki lehet kerülni azzal hogy nem a Marketplace felületen hirdeted az állatot, hanem egyszerű posztban. (Habár most kezdenek szankciókat bevezetni az állatkereskedelem ellen, úgyhogy ez nem tudom, meddig marad így…) Ezen kívül ugyebár nem tudhatjuk biztosan, milyen állapotban van a kiszemelt kisállat, amíg nem nézzük meg személyesen. Az ebből adódó félreértéseket azzal védhetjük ki, ha nem fizetjük ki előre az állat árát, csak miután megbizonyosodtunk az eladó megbízhatóságában.

A talán legbiztonságosabb, de ugyanakkor legdrágább módja kedvencünk kiválasztásának, ha tenyésztőnél (de nem szaporítónál!) próbálkozunk. Ekkor általában fajtatiszta, törzskönyvezett kutyák kerülnek eladásra, ennek megfelelő áron (az olcsóbb tacskó kb. 150.000 Ft…). Ha mi is hasonló ambíciókkal szeretnénk nekivágni az állattartásnak, akkor viszont ne adjuk alább.

Én személy szerint a menhelyet preferálom, de persze nincsen különösebb gond egyik megoldással sem. A lényeg az, hogy boldog életet biztosítsunk egy élőlénynek, ezáltal magunknak is örömet okozva. 🙂

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: Free-Photos, Stefan Glazer/pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved