Magyar Fiatal Tudósok 2019-es összejövetele


Sz Marci (15éves) - 2 éve

18. alkalommal került megrendezésre a MAFITUD, vagyis a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának éves gyűlése, amelyre mi is meghívást kaptunk. Sokan azt gondolják a tudósokról, hogy megjelenésükkel nem foglalkozó elméleti síkon létező emberek, de én valami egészen mást tapasztaltam.

Szélsőségek vannak természetesen, de a találkozón megjelentek nagyobb része teljesen átlagosnak tűnhet külső szemlélő számára is. Ha pedig belegondolunk, hogy az  innovációk korában már ők a valódi sikeremberek – ugyanis a fizikai munkát automatizálni fogjuk, és akkor a szellemi tőke még a mostaninál is nagyobb értéket fog képviselni – különösen izgalmassá válik egy fiatal tudósok találkozója, ahol a jövő nagy innovátorai és meghatározó szereplői gyűltek össze egy kis eszmecserére. 

Ők ugyanis rendkívül nyitott, széles látókörű és művelt emberek. Sok megjelentnek már most van kutatási területe, amit néhányan prezentáltak is az összegyűlteknek.

Az egyik legizgalmasabb előadás számomra Fodor Izabella: Az aranytészta és a tojás az ötödiken nevű élelmiszerek kifejlesztőjének előadása volt, amelyben a szegény és fejlődő országok A-vitamin hiányos étkezésére kínál megoldást kutatásai alapján.

Az A-vitamin hiány az ember szervezetében szerepet játszik a csontnövekedésben, segíti az emberi szemet a fényhez való alkalmazkodásban, szaporodásunkban is komoly szerepe van nem is beszélve arról, hogy az A-vitamin gondoskodik a bőr, a szem, a száj-, az orr-, valamint a toroknyálkahártya nedvesen tartásáról. A Fülöp-szigeteken a (és sok szegény országban) az A-vitamin hiány az egyik  fő probléma, amelyre a fiatal kutató véleménye szerint megtalálta a megoldást az aranytészta elnevezésű termékével, amelyet forgalmazni is szeretne a fent említett országokban is. 

A tojás az ötödiken nevű “találmányában” a tojásban a normál vitamin tartalmánál ötször nagyobb az A-vitamin mennyisége, amelyet egy speciális “diétával” állítanak elő. Tyúkokkal egy különleges, kukoricával és fűszerpaprikával dúsított tápot etetnek, amelynek a “végterméke” egy elképesztően magas A-vitamin tartalmú tojás. 

Az előadásban megnevezett aranytészta szintén az A-vitamin tablettáknál is magasabb a karotinoidok koncentrációval rendelkezik, mert hasonló eljárás alapján készül mint a tojás az ötödiken. Itt a tésztába fűszerpaprikát és tulajdonképpen a répából kivont granulátumot kevernek, amelyre a neve is utal. A fiatal és tehetséges feltaláló számtalan elismerést zsebelhetett már be a világ egyik problémájának megoldási lehetőségéért. Többek közt Isztambulban és a Szent-Györgyi Albert tiszteletére rendezett konferencián is bemutatta kutatását, a 24. Növénynemesítési napokon is kiállíthatta poszetrét. Az MTA publikálta kutatását. A 28. Innovációs versenyen 2. helyet ért el.

Érdekes élmény volt, hogy amíg az átlag fiatalokat a tudatlansággal, a kütyüfüggéssel az olvasás hiányával vádolják, addig az eseményen résztvevők beszámolói alapján, az ő életüket azzal keserítik, hogy sokan úgy vélik, hogy nekik nincsen élete, illetve hogy iskolás korukban csak és kizárólag tanulnak.

Bár azt mindenki elismeri, hogy egyre inkább a szellemi tőke és az innováció a fontos mégis az emberek számára a mások feletti ítélkezés és bullying úgy tűnik mindent visz még a zsenik világában is.    

Az esemény üzenete számomra azon kívül, hogy igenis vannak gondolkodó fiatalok az az, hogy ha valakit megbélyegzünk egy adottsága miatt, akkor rosszul cselekszünk. Ugyanis ha egy képzelt karaktert azonosítunk, vagy egy filmszereplőt veszünk alapul nagy valószínűséggel gondolhatjuk, hogy a valóságban is ilyen szélsőséges minden gondolkodó, fiatal tudós. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved