Mit vigyek magammal? – Továbbtanulás helye: külföld


Safagi (19éves) - 10 hónapja

Mit is vigyek magammal külföldre költözéskor? Van jól bevált praktika? Ez bizony nem egy nyaralás, ahonnan egy hét múlva hazajössz – bár én az itteni életemre kicsit, mint egy hosszúra nyúlt nyári táborként asszociálok.

Biztos vagyok benne, hogy minden ilyen tábor előtt kaptál egy listát azokról a dolgokról, amiket feltétlenül magaddal kellett vinned. Ez egy tökéletes kiindulópont lehet, mielőtt eszetlenül fogsz mindent és bepakolsz a bőröndbe. Spoiler!!!

Fogadd meg ezt a tanácsomat, nehogy úgy járj mint én, hogy a határon túl vettem észre, hogy bizony-bizony az egyik legfontosabb iratom, a személyi igazolvány otthon maradt.

Röviden: ezt a helyzetet nem kívánom senkinek. Egyrészt nagyon kínos, hogy egy idegen országban nem tudod igazolni magad, másrészt pedig, enélkül semmit nem tudsz elintézni. Szerencsém volt, hogy édesanyám végtelenül türelmes, és mikor ez kiderült, nem csapott ott helyben agyon, helyette másnap ismét kijött hozzám és elhozta nekem az okmányomat. Ezzel azonban nagyon vigyázzatok, főleg ha messzebbre mentek. Tanuljatok az én hibámból, így a személyi igazolvány, különböző okmányok, okiratok feltétlenül a lista első helyén álljanak!

A kiutazás előtt mindenképpen váltsátok ki Európai Egészségügyi kártyát. Nyilván, ha az EU-n kívülre utaztok, akkor ott más a helyzet. A www.neak.gov.hu oldalon minden ilyen információt megtaláltok. Viszont, ami nagyon fontos, hogyha például munkát vállalsz az egyetem mellett, akkor ezáltal az adott ország társadalombiztosítási listájára kerülsz. Ilyenkor köteles vagy bejelenteni, hogy másik országban váltál biztosítottá. Ez azt eredményezi, hogy a TAJ kártyádat ideiglenesen „megszüntetik“, és az EU-s kártyát vissza kell küldeni a lakóhelyedhez legközelebbi hivatalba. Jogos a kérdés, hogy ebben az esetben, otthon igénybe tudod-e venni az egészségügyi szolgáltatásokat? A válasz, igen, amennyiben egy EU-s, illetve Svájcban vagy biztosítva. A kinti „TAJ“ kártyához ugyanúgy jár Európai Egészségügyi kártya, például itt Ausztriában egyben van a kettő.

képünk illusztráció

Ha kint élsz, kötelező bejelentened a kinti lakcímedet, a beutazástól való számított 4 napon belül. Ez semmi extra költséggel nem jár, minden osztrák és külföldi állampolgárnak kötelező, akkor is, ha átköltözöl egy másik lakásba, vagy ha hazaköltözöl, akkor ki kell jelentkezned ugyanebben a hivatalban. Ez a művelet mindössze 5 percet vesz igénybe. 4 hónapon belül ki kell váltanod egy ideiglenes lakcímkártyát, ezzel biztosított a további kintléted. Az itthoni lakcímedet nem kell megszüntetni, 2013 óta csak a külföldi letelepedés szándékát kell bejelenteni.

A kiköltözést érdemes az egyetemi beiratkozáshoz igazítani.

A téli szemeszterre augusztusban kezdődik el a személyes bejelentkezés és szeptember végéig tart. Előfordulhat az is, hogy a kollégiumi szállásodtól függ majd, mikor fogsz kiutazni. Nekem már augusztustól volt helyem, így én már azóta kint vagyok. A szemeszter kezdetéig elfoglaltam magam, dolgoztam, volt időm megismerni Bécset és ami nekem nagyon fontos volt, hogy az újonnan megismert emberekkel tudtam tölteni az időmet, így sok új barátságom született.

Alapvetően időt kell, hogy adj magadnak, amíg hozzászoksz egy teljesen új városhoz, kultúrához, magához az idegennyelvhez. Hiába szomszédos a két ország, teljesen más világ a kettő. Ezt megszokni bizony időbe telik, felvenni a második otthonod ritmusát.

Itt jön a kérdés, hogy valóban válhat-e otthonoddá egy teljesen idegen hely?

képünk illusztráció

4 hónap után ezt biztosan korai lenne kijelenteni, annak ellenére, hogy az órák után ezt mondom a csoporttársaimnak: „Otthon van már ebédem, majd legközelebb együtt eszünk.“ Kint a kollégium az otthonom és emiatt otthonossá kellett tennem. Nem igazán vagyok az a szentimentális típus, de a legelső dolog, ami kikerült a bőröndömből költözéskor, az a családi kép, a barátokkal összeölelkezős felvételek és egy-két számomra fontos emlék. A hűtőre került fel egy mágnes Budapestről, majd még egy a Balatonról. Ezek kötelező dolgok!

Egy tipp: Ha megtehetitek, akkor a kiköltözés előtt nézettek utána a koli felszereltségének, akár személyesen, hogy hogyan néz ki, el fogsz e férni benne, mennyi cuccot tudsz magaddal vinni, amit aztán nem kell visszaküldened. Ez fontos a konyhában is, mit kell magaddal vinned, mixert, pirítót, habverőt és a többi… Ja, és a törékeny dolgokat 2x csomagold be és írd rá melyik doboz a törékeny, akkor tuti nem fogod a földre dobni. Egyébként a dobozolós technikát tudom ajánlani a költözködéshez, a cipők, az evőeszközök, könyvek, kisebb dolgok szállítására. A ruháknak pedig marad a bőrönd.

Felszerelkezhetsz otthoni ételekkel is, amik kint nem kaphatóak. Nálam fixen ilyen dolog például a zabkeksz, a pilótás édességek és a Pöttyös Túró Rudi (amit egyébként az összes itt kint megismert barátom dicsér, szóval köszi Pöttyös!).

Tehát a listádon szerepeljenek a fontos dokumentumok, az eszközök, amik a főzéshez, étkezéshez jól jönnek, a fürdőszobai felszerelést se felejtsd el és akár a kézzel fogható emlékeid, amik kint is az otthonodra emlékeztetnek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved