Nekünk csalódás volt a Tutanhamon-Rejtélye és Kincsei kiállítás


Solymosi Máté (19éves) - 2 éve

Tutanhamon, a fiatalon uralkodóvá vált, majd szintén fiatalon elhunyt fáraó a korában ki nem fosztott és 19-edik században feltárt sírkamrájáról ismert. Bár uralkodói jelentősége igen csekély – tekintve, hogy a nagy része alatt fiatal korából kifolyólag nem ő irányított – a halálát övező történetek és átkok a mai napig sok ember érdeklődését keltik fel.

A November 8-án nyíló Tutanhamon-Rejtélye és Kincsei kiállítás nem igazán tudom, kinek szól.

Prezentációjában elmegy, de nem izgalmas, tartalma érdekes, de replikákból áll, minden pozitívumára tudnék mondani két negatívat.

Persze van közönség, akinek beválhat, de én mégis ezzel a gondolattal távoztam a helyszínről. Alapból rossz szájízzel léptem be a tárlatra, ugyanis azt megelőzően egy fél órás késéssel induló megnyitón vettünk részt, aminek hangulatától rázott a hideg.

Ez a tehetős légkör, mely kiöltözött pincérekből, jóminőségű falatkákból, italokból és álldogáló, bájcsevegő, pezsgőzgető vendégekből állt, aminek a közepére becsöppentem iskola után egy teli hátizsákkal nagyon nem hozott műrajongó hangulatba. Azt hittem, hogy ilyen állófogadások vagy mik csak akciófilmekben vannak, amikor a főszereplőknek beöltözve el kell lopniuk valamit egy gonosz alaktól. 

Mikor végre elkezdődtek a beszédek, ismét egy félórás tortúra következett. Négy-öt ember beszélt egymás után, és bár mondtak néhányan érdekes dolgot, így egyben elszállt az egész a fülem mellett, és a második felében már majdhogynem bóbiskoltam. Nade azután bejutottuk a kiállításra.

Meg kell mondjam, a kezdeti negatív felhang ellenére egészen vállalhatóan van összerakva. Rengeteg információs fal, sok meghallgatható audio és egy megtekinthető film: akit érdekel a téma, annak van min “nyammogni”. 

Maga a kiállítás sajnos nem passzol a szöveg által prezentált sztenderdhez. A kiállított tárgyak túlnyomó része másolat, sok a dioráma és a szemfényvesztés (pl.: VR hullámvasút a tárlat végén), kevés a konkrét, jelentőségteljes tárgy. Az a pár dolog, ami eredeti nem igazán izgalmas, néhány apró maradvány a korból mindössze, ami itt kiállításra került.

Ha van egy a témában érdekelt gyerekünk, akit izgat Tutanhamon mítosza és az ókori egyiptomi temetkezés egy részlete, de azért annyira sokat mégsem tud a témáról, azt érdemes lehet ide elhozni. Őt nem fogja zavarni, hogy a kiállított tárgyak nem eredetiek: sok magyar múzeum ismeretterjesztő tárlataiban rekreációkat, ismertetőket tart egyébként is, ez azokon a helyeken nem igazán volt probléma. Nekem, mint valakinek, aki történelmi, tárlati értéket várt, csalódás, de ha valakiben nincs meg ez az igény, csak érdekli a világ, annak nem árthat ez a jól összeállított prezentáció.

Szóval itt van ez az elfogadható kiállítás, ami nem nekem készült. Nem tudok mi mást mondani, mint hogy aki úgy érzi, hogy ez neki való volna, az jöjjön el nyugodtan; sokat nem veszthet. Ettől függetlenül én nem igazán élveztem, és nem tudom tiszta szívvel azt mondani, hogy jó.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved