Nem poén, bűncselekmény! – Drónokkal és lézerrel vegzálják a pilótákat


kidsnews (127éves) - 2 éve

Meg kell mondanom kifejezetten sokat modellezek, és egy komoly lézer is fellelhető nálunk, de valahogy sosem fordult meg a fejemben olyan gondolat, hogy ezekkel az eszközökkel repülőgépeket vagy repülőtereket támadjak meg, és pilótákat, családokat illetve idegen vagyontárgyakat veszélyeztessek. Engem így neveltek.

A baj az, hogy nem mindenkit. A híradásokból tudjuk: egyre többször fordul elő mostanában, hogy a nagy nemzetközi repülőterek környezetében a légi közlekedést veszélyeztető drónokat észlelnek.

Magyarországon legutóbb 2019. október 16-án kellett először teljes repülőtérzárat elrendelni emiatt.

A Budapest Airport tájékoztatása szerint októberben kétszer is megtörtént, hogy az esti órákban drónok repültek be a légikikötő területére. Az így kialakuló veszély miatt, hétfőn 23 percre kellett felfüggeszteni a forgalmat, másnap pedig több mint egy órán át tartózkodott két pilóta nélküli légi jármű a budapesti repülőtér légterében.

képünk illusztráció

A pilóták és a repülés megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül, azaz bűncselekmény, ráadásul ha emiatt egy tömegszerencsétlenség is bekövetkezik 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A repülőteret csak azután lehetett újra megnyitni a le- és felszálló forgalom előtt, miután mind az üzemeltető, mind a toronyirányítás, mind pedig a hatóságok megbizonyosodtak arról, hogy megszűnt a “dróntevékenység okozta repülésbiztonsági kockázat”.

A drónok a repülőtér több területét érintve a futópályákat és az irányítótornyot is megközelítették, a levegőben, szándékosan zavarták és veszélyeztették a légi közlekedést.   

Ebben a tesztben arra keresték a választ a szakemberek, hogy milyen sérülést okoz egy drón a repülőgép szerkezetében egy esetleges ütközés során. Érdemes megnézni!

Kiderült az is, hogy a HungaroControl idén januárban hívta fel a figyelmet az egyre gyakoribb szabálysértő drónreptetésre, mivel már 2018-ban is több mint egy tucat repülőgép személyzete jelezte a légiforgalmi irányításnak, hogy repülés közben drónt láttak a magyar légtérben.

A lézerezés is egyre gyakoribb.

Mindemellett az is gyakran előfordul, hogy lézerrel zavarják a pilótákat a földről, veszélybe sodorva ezzel a repülőgépeken utazó családok és a személyzet életét.

A repülésbiztonságért felelős szervezet szerint idén már majdnem ötvenszer jelezték a fel- és leszálló repülők pilótái, hogy lézerrel zavarják őket.

Tavaly csaknem száz esetet jegyeztek föl, akkor is ősszel indult emelkedésnek a bejelentések száma.

Ezt látja a pilóta, ha a repülő a lézernyaláb útjába kerül. Ugye nem kell mondani mennyire veszélyes?

A személyzet figyelmét akár tíz kilométerről is megzavarhatják a kiskereskedelmi forgalomban is kapható lézeres készülékek. Előfordult, hogy a lézeres zavarás miatt a másodpilótának kellett átvennie az irányítást.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI, net.jogtar.hu

képek: pixabay.com/Thomas Ehrhardt,Alexander Grishin

kiemelt képünk illusztráció!

 

2017 Kidsnews | All rights reserved