Vérfrissítés: filmajánló a Drakulics elvtárshoz


Leszy (19éves) - 2 éve

Új magyar film vette át a hatalmat a mozivásznon október 31-étől. Bodzsár Márk rendezésében elkészült Drakulics elvtárs című vígjátéka a 70’-es évek Magyarországára repít vissza minket. A szatírában többek között a Tanár című sorozatból ismeretes Nagy Ervin és Bödőcs Tibor humorista is szerepel.

November első napjaiban szeretünk hallani rémes, vagy épp ijesztő történeteket, melyek felborzolják az idegeinket, amelyektől szinte minden szőrszálunk az ég felé emelkedik. Sok olyan dolog van a világban, ami még megmagyarázásra vár… Sok titok lapul, néhányuk a misztikum felé hajlik, megint mások pedig inkább az örök feledés bugyraiban maradnak.

Bodzsár Márk rendező és forgatókönyvíró fantáziáját is ez a közeg mozgatta meg, mikor feltette magában azt a kérdést, hogy vajon mi történne akkor, ha valamiképpen ezt a kettő témát összerakná egy nagy produkcióban.

A válasz a Drakulics elvtárs névre hallgató szatíra lett, ami a maga fekete humorával és retró hangulatával igazi kuriózummá vált, szerintem a régiek közül A tanú ütött utoljára ekkorát.

Az „ifjú titán” sikeréhez az is hozzá tartozik, hogy parádés szereplőgárda szolgáltatja a jobbnál jobb poénokat. Nagy Ervin és Walters Lili kettőse, szinte már egy összeszokott csapatként állt a kamera elé.

Nagy Zsolt mint különös, „visszatérő” disszidált „ifjú” pártharcos minden gesztusából érződik, hogy a nagy betűs Amerikából érkezett.  De ott van még Balsai Móni, akik a szemfüles nézők rögtön kiszúrhatnak, hiszen a Marvel filmekben ő szólaltatja meg Amerika Kapitány szerelmét, Peggy Carter ügynököt. Tiszteletét teszi, A Testről és Lélekről című Arany-Medve díjas film színésznője, Borbély Alexandra is.

Ha humor akkor, nagyot kell, hogy üssön, ehhez pedig igazi ínyencséget is sikerült belecsempészniük az alkotóknak, igaz csak egy kis időre, Bödőcs Tibor, mint konferanszié van jelen a Párt egyik nagygyűlésén. A Karinthy-díjas humorista persze itt is hozza a tőle megszokott formát. Az örök élet iránti fogékony vágy mindenki fantáziáját megmozgatja egyszer. Halandó porhüvelyük halhatatlanná lesz. Legalábbis, ha valami misztikus fortély is besegít.

A helyszín Magyarország, az idő a nem túl korai múlt, a „Kádári éra”.

Itt tűnik fel derült égből a villámcsapásként a jóképű és meglepően fiatalos kubai forradalmat is megjárt veterán, Fábián elvtárs, de valami nem igazán stimmel a véradó mozgalmat indító hazatérő háza táján. Túl nagy lett körülötte a hirtelen kialakult népszerűség, nők rajonganak érte, nyugatias stílusa szinte már lehengerlő, vérvörös Musztángjával járja az éjszakát, egy szóval gyanús…

A magyar kémelhárítás szerencsére hamar rá áll az ügyre, persze a maguk kissé kétbalkezes módján.

Mária, vagyis a Walters Lili által megformált ifjú kémnő lassanként beleszeret eme nem evilági idegenbe. Ezt nem igazán díjjazza, a lány barátja, Laci, akit Nagy Ervin testesít meg. Tipikusan ő a rendszerhű figura szatirikus alakja. Aki nem gondolkodik, hanem inkább cselekszik.

Az Isteni műszak rendezője egy-két látszólag hasonló világot mosott össze a filmvásznon, e kettő rejtélyesége és mindennemű misztikuma, kitűnő ötvözete annak, hogy egy rémfilm is lehet vicces a maga „savanyú”, fekete humorával. 

Anno Bram Stoker keltette életre, és mutatta meg a világnak a hegyesfogú, porcelán bőrű élőhalottat, akik most itt járnak közöttünk…  😊

Nyakakat behúzni, fokhagymát beszerezni és néha a tükörbe nézni, ha összefutunk eggyel akkor érdemes málnaszörppel kínálni, már csak a színe miatt…

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved