Anakreon: Gyűlölöm – Vajon mi értékes?


Csata Emma (16éves) - 2 éve

Sokszor hallom, hogy a mai világban sok minden elértéktelenedett, ami régen fontos volt: a család, a szeretet, a tisztelet embertársaink és saját magunk felé. De mi igaz ebből? Hisz’ régen is voltak jó és kevésbé jó családok, voltak rablók és gyilkosok is… úgy ahogy most is.

A világ lehet, hogy most anyagiasabbnak tűnik, de azt hiszem mindig voltak olyanok, akiket csak a vagyon hajtott. 

Tehát olyan mintha csak a naptárban a dátumok változtak volna, meg a használati tárgyaink, de mi emberek egy cseppet sem változunk.

Van, aki nagyszájú, ellenséges és kétszínű, de van, aki csöndes, szeretetreméltó és cseppet sem anyagias. Mindenki más és más. Pont ez adja meg a világ sokszínűségét. Van, aki beszél a változásról és van, aki tesz is érte. Ami egy igazán érdekes kérdést vet fel… Vajon mi értékesebb? Az ötletek, haszontalanok, ha csak elmondják őket?

Nem hinném, mert hogyha maga az ötlet sem születik meg, akkor hiába van rengeteg ember, aki támogatná a kezdeményezést. Ha valami nem születik meg, az nem tud fejlődni és nem hoz változást az emberek életébe. Márpedig a változás szükséges, előreviszi az embereket és az emberiséget is. De most nézzük meg hogy Anakreón, a közel 2500 évvel ezelőtt élt görög költő hogy vélekedett az értékekről, és az elcsépelt gondolatokról:

„Gyűlölöm, azt aki telt kupa mellett, bort iszogatván,

háborút emleget és lélekölő viadalt.

S kedvelem azt, aki bölcs és Aphrodité meg a Múzsák

szép adományairól zengve szeretni tanít.”

Tehát a szavak egy papíron, önmagukban nem hoznak változást és nem viszik előre az embereket. Csupán gondolatok, magányos ötletek, melyek az asztalfiók mélyén porosodva értéküket vesztik egy idő után. Ezért arra bíztatok mindenkit, hogy merjen bátor és merész lenni és tegyen az álmaiért, mert :

„A tettek helyett nem cselekednek a szavak”

/Follow the flow/

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kiemelt kép: Anacreon a múzsái között Schrödl Norbert festményén / Wikimedia Commons

 

2017 Kidsnews | All rights reserved