Az online világ biztonsági kockázatairól kérdeztük DoggyAndit és Balukát


Tomi (14éves) - 2 éve

A netezés és a játékok sokunk szerint remek eszközök a kikapcsolódására iskola, vagy munka után. Számos kutatás alátámasztja, hogy segíthetik a koncentrációs készségünket, fejlesztik a memóriánkat, valamint problémamegoldó képességünket. Azonban ezeken kívül rendelkezik jópár árnyoldallal is, amelyekről most neves hazai gamerekkel beszélgettünk.

Az internetes hackerek egyik fő célpontja a gamerek kategóriája, hiszen a Dark Weben a csalók rengeteg feltört gamer profilját árulják, amit később bárki megvehet.

Példának okán a tavaly megrendezett első Fortnite világbajnokság tizennégy éves nyertesének több közösségi-profilját is feltörték. 

Arról, hogy mire kell odafigyelni és, hogy mivel tudunk védekezni DoggyAndit és Balukát kérdeztük, akik a Cartoon Network 2019-es „Aki ver, az nem haver” kampányának is résztvevői.

Mi a legnagyobb biztonsági kockázat ami fenyegethet egy gamert? Próbálták már feltörni az accountjaitokat?

DoggyAndi:

“Mostanában szerencsére nem kapok arról értesítést, hogy fiók feltöréssel próbálkoznak.”

Régebben volt rá példa, de most már minden oldalon, ahol van rá lehetőség kétlépcsős belépési rendszert használok sokkal nagyobb biztonságban tudhatom így az online fiókjaimat.

Baluka: Minél profibb vagy egy játékban, annál több ember fogja ismerni a neved. Ezzel párhuzamosan egyre többen próbálják meg feltörni a karakteredet. Fontos, hogy soha senkinek, még a legjobb barátodnak se add meg a jelszavadat. Manapság a legtöbb online áruház nagy hangsúlyt fektet a játékosok fiókbiztonságának fejlesztésére. Használjátok ki a kétlépcsős azonosítást, vagy akár a Guard rendszert.

Számos tech cég azt tanácsolja mindig a legfrissebb szoftvereket használjuk. Szerintetek is fontos ez?

DoggyAndi: Fontos, hiszen napról napra új vírusok és kémprogramok készülnek el, amelyek ellen elavult védelemmel nem lehet védekezni.

Baluka:

“Ezzel teljes mértékben egyet tudok érteni. Igyekezzünk mindig a legújabb szoftvereket, frissítéseket telepíteni.”

Azt tanácsolom, hogy amikor megjelenik egy szoftverfrissítés, várjunk két-három napot és csak utána telepítsük. Olykor előfordulhatnak hibák egy friss fejlesztésben. A szoftverfejlesztő cégek pár nap alatt éppen elegendő információt kapnak a közönségtől, hogy megtudhassák, hogy az új frissítés mely részét kell kijavítaniuk.

Vírusok, képprogramok, illegális bányászok, botok, férgek és az álhírek világát éljük, így nyilván jól meg kell gondolni az ember mire kattint. Ti hogy szelektáltok? Mi alapján tudjátok megállapítani, hogy biztonságos, legális a tartalom amit láttok vagy nem?

A legfontosabb, hogy privát böngésző ablakot használjunk

DoggyAndi: Általában a kártékony weboldalak nagyon erőszakosan hirdetik magukat, így könnyű kiszúrni azokat, amikre véletlenül sem szabad rákattintani. Érdemes odafigyelni arra is, hogy egy-két ingyenes szoftver telepítése közben milyen egyéb programokat szeretne telepíteni még a gépünkre az adott telepítő. Ha az ember megfelelően védekezik a vírusok, kémprogramok ellen, akkor ezeket automatikusan blokkolni fogja az adott program.

Baluka: Nem mindig tudhatod, hogy milyen szándékú oldalon böngészel. Egy jó vírusírtó sosem árt, jelezni szokott, ha baj van. Ha nem enged betölteni egy oldalt, higgy neki és inkább ne próbáld kijátszani.

Nyilvános net minden biztonsági szakértő rémálma, de sok gyerek mégis felmegy ezekre mert ingyenes, mit gondoltok van olyan megoldás, hogy ez is biztonságos lehessen?

DoggyAndi: A legfontosabb, hogy privát böngésző ablakot használjunk, a jelszavainkat NE jegyezze meg az adott számítógép és bármennyire is sürgős feladatunk van utána, hagyjunk időt arra is, hogy ki tudjunk jelentkezni a fiókjainkból.

Milyen védelmi módszereket ajánlanátok a közönségeteknek?

Vírusírtó és több jelszó használata és az útóbbiak folyamatos cserélgetése, jelszavainkat pedig ne virtuálisan tároljuk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kiemelt kép

2017 Kidsnews | All rights reserved