Bognár Szilvia Sextet – Vegyes adventi hangcsodák a Müpa sátorban


Papp Júlia (16éves) - 2 éve

Bognár Szilvia, aki a magyarországi nép- és világzene egyik legkeresettebb énekese, 2017-ben férjével hívta életre Bognár Szilvia Sextet nevű formációt. A világzenei stílusban megszólaló, szokványosnak egyáltalán nem nevezhető, hattagú zenekar repertoárjában a magyar, cigány, bolgár és görög dalok csendülnek fel.

Koncertjüket most mi is meghallgathattuk a Müpa Kultúr Kültér részeként felállított Müpa Sátorban.

Az előadás során a lágyan csengő, aktuális adventi daloktól indulva haladtunk az egzotikus észak-indiai motívumokon és cigányzenén át az elmaradhatatlan Balkán-dalokig. A felépítése különösen árnyalt volt a repertoárnak, a megszokottól bátran eltérő hangszerösszetételekkel ezernyi meglepetést okozva eveztek a világzene változatos vizein.

Valóban, mintha a nyílt tengerre vittek volna bennünket, a hullámok hol a magasba dobálták a csónakot, egyszerre öt-hat hangszer szólalt meg, hol csendesebb vizeken ringott a hajó a közönséggel, egy-két hangszerrel, vagy csak énekhanggal. 

Nagyon különböző világok zenéit hozták össze egy ponyva alá az este alatt, mégsem volt erőltetetten darabos, így szinte csak lágy átmeneteket és elmosódott határokat éreztünk egy-egy hangcsodából felocsúdva. 

A koncert után elgondolkodtam, hogy mi tesz egy produkciót igazán hitelessé – ugyanis a hiteles szó volt az, ami először eszembe jutott, amikor megfogalmaztam magamban az élményeimet. Az élvezhetőség, a zenei korrektség, az egész prezentálása és megjelenése mind fontosak, de vajon mi okoz valódi melegséget az ember szívében egy zenei előadás közben? Mi az az elhagyhatatlan elem, amitől nem csak a kézzel tapintható érzékszervek lépnek működésbe és fogadják be a sok ingert? Valójában mi szippant be és ragad el? 

Szerintem az emberek közötti rezgések, amivel valahogy tudat alatt érzékeljük a másikat, kiemelten fontos szerepet játszanak egy ilyen kérdésben. A belső hitelesség és azonosság – a hangszerekkel, a dalokkal, egymással, a közönséggel, az este dinamikájával – ezerszer meggyőzőbb tud lenni bármilyen magasfokú profizmusnál, kiemelkedő tehetségnél (nem mintha ebből egy is hiányzott volna a produkcióból). 

A színpadon játszó hat ember nem csak a hibátlan ritmusokkal és brillirozó akkordmenetekkel vagy a mindig tökéletesen tiszta hangokkal varázsolt el minket, hanem azzal a csillogással, ami a szemükben volt zenélés közben. Nem csupán a közönségnek zenéltek, ugyanúgy egymásnak és maguknak is, amitől aztán egy olyan hiteles légkör alakult ki, hogy másfél órán át együtt utaztattak minket a világzenék csodái között.

A koncert élményét a müpa támogatásának köszönhetjük.

Támogatott tartalom

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved