Digitális Oktatás Meetup: „Célunk a diákok műszaki és IT pálya iránti elköteleződése“


Kovács Barna (19éves) - 2 éve

Világunk rohamtempóban fejlődik rengeteg területen, és ma már kétség nem fér hozzá, hogy az egyik legnagyobb újdonság az informatika egyre nagyobb térnyerése. De vajon jó ez nekünk? Igen is meg nem is – ez külön megérne egy cikket – de az biztos, hogy a „kisembereknek“ meg kell tanulni együtt élni vele.

Ez talán könnyűnek tűnik, amikor a Messenger-re, a YouTube-ra, vagy az Instagram-ra gondolunk, de annál nehezebbnek, amikor az ezzel járó biztonsági kockázatokra, a környezeti károkra, és arra, hogy egyszer talán a robotok elveszik a munkánkat. 

Fejlődő ágazatról van szó, amely rengeteg informatikai szakembert vesz fel.

Előnye, hogy számtalan izgalmas területe van, és akit érdekelnek a műszaki dolgok, biztosan talál kedvére valót köztük. Az iparágban ráadásul tényleg van pénz, és nem úgy néz ki, hogy egyhamar telítődik a szakma. A munka tehát valóban sokszínü, kihívásokkal teli tud lenni, és az is feltételezhető, hogy ezt az állást nem tudja betölteni egy robot sem. Na jó, az utolsó vicc volt, ilyen indíttatással senki ne válassza ezt a pályát! 😊

Azért, hogy mindezekről kicsit többet megtudjunk november 28-án ellátogattunk a T-Systems pedagógusoknak, és gimnazistáknak szóló „Digitális Oktatás Meetup“ címü rendezvényére.  

A T-Systems székházában megrendezett eseményen nagyjából 200 középiskolás diák és pedagógus vett részt, a szervezők pedig külön programokat biztosítottak nekik. A fiatalabb korosztálynak lehetősége volt LEGO robotot programozni, szó esett az okos otthonokról, megismerhettük Pepper robotot és Vandát, aki egy mesterséges intelligenciával megáldott üzleti személyi asszisztens. Részt vehettünk egy mini digitális kompetenciafejlesztő tréningen is ahol sztereotípiákat döntögethettek azzal kapcsolatban, hogy milyen egy nagyvállalatban dolgozni. Mindeközben azt is megtudhattuk milyen a jó önéletrajz, és hogyan lehet felkészülni egy videointerjúra.

Extra, hogy ebben a fiatalok nagy kedvence, Szirmai Gergő is a segítségükre volt, hiszen egy általa készített videóból tudhattak meg fontos információkat ezzel kapcsolatban a diákok.

Én a nagyvállalati munkával és az önéletrajzzal kapcsolatos előadásra ültem be, mind a kettő érdekes volt, de mégis maradt bennem egy picike hiányérzet. Leginkább keveseltem azt a 20 percet, ami egy előadásra jutott, hiszen mindkettőn azt éreztem, hogy még csak a felszínt kapargatjuk, sokkal mélyebbre is lehetne menni ezekben az amúgy kiemelten fontos témákban. Elképzelhetőnek tartom, hogy a szervezők úgy gondolták: a fiatalok figyelmét csak ennyi időre lehet lekötni, de szerintem ebben most nagyot tévednek. Egy izgalmas téma és egy karakteres előadó igenis képes lekötni a gimnazistákat sokkal hosszabb időn át is! 

Összességében tehát hasznos volt a rendezvény, és a cél is jó, hiszen a fiatalokat tényleg korán el kell kezdeni kinyitni a világ felé, a jövő technológiái, munkalehetőségei irányába. Csodálkoztam azonban azon, hogy nagyságrendileg csak 200 résztvevője volt a Digitális Oktatás Meetupnak, amelynek valóban barátságosabb hangulata van, de sajnálom a rendezvény értékeit tekintve, hiszen akik eljöttek, biztosan sok hasznos információval gazdagodtak és remélem, hogy a T-Systems továbbiakban is nagy hangsúlyt fektet majd az edukációra, mert tényleg nagy szükség van rá.

Támogatott tartalom

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: T-Systems

2017 Kidsnews | All rights reserved