Alternatív világ a Nyugatinál – VR vidámparkban jártunk


Kovács Barna (19éves) - 1 éve

Bár a virtuális valóság már évek óta jelen van a világban, és viszonylag sokat lehet hallani róla, nekem eddig nem sok tapasztalatom volt vele. Tudtam, hogy mi az, egyszer-egyszer volt is a fejemen VR eszköz, de mélyebben sosem foglalkoztam vele. Most viszont itt volt rá az alkalom, hiszen lehetőségünk adódott kipróbálni a nemrég megnyitott VR Park Budapest eszközparkját, játékait.

Az az igazság, hogy meglepődtem. Nem gondoltam, hogy ez a technológia ennyire fejlett, és sosem hittem volna, hogy sokszor tényleg már-már el fogom hinni hogy a körülöttem lévő alternatív valóság nem is virtuális. Pedig megtörtént. 

A november 4-én megnyílt virtuális vidámpark eszközei két szintet töltenek meg játékokkal, a földszinten pedig egy kifejezetten dizájnos, űrhajóra hasonlító kávézóban várakozhatunk barátainkra.  

Az élményközpont főatrakciója két sajátfejlesztésű, Virtual Reality játék, a Dino Safari és a Dark Side of Anubius. Előbbiben dinoszauruszok közé csöppenhetünk, utobbiban pedig az Ókori egyiptom piramisaiból kell kimenekülnünk, és megszabadítanunk a királynőt Anubis átkától. Különlegességük, hogy 4D élményben lehet részünk annak köszönhetően, hogy szélgépekkel, valódi (vagy valódinak tűnő ) lifttel, igazi tereptárgyakkal igyekeznek még valóságosabbá tenni az élményt.

A játék elején kapunk a hátunkra egy nagyjából 1 kilós hátizsákot, mely a VR-t meghajtó számítógépet rejti, a fejünkre helyeznek egy VR szemüveget, a kezeinkre pedig egy-egy érzékelőt rögzítenek, melynek köszönhetően a végtagjainkat is tudjuk majd mozgatni.  Nagyot dob a játékokon, hogy többen is lehet őket játszani, és a virtuális valóságban nem csak a saját, hanem társaink avatárját is megcsodálhatjuk. Szerintem ez a két játék nagyon jól sikerült, és – ha az egész park nem is teljesen – de ezek biztosan egyedülállóak Magyarországon.

Képesek elérni azt, hogy egy másik világban érezzem magam, és hogy fel se merüljön bennem -ha csak direkt nem ezen gondolkodom- hogy valójában az egykori Szikra mozi épületében vagyok, a Teréz körúton.

Ténylegesen mozoghattam, sétálhattam. Ha párás volt az idő, a saját bőrömön éreztem a nedvességet, ha pedig szeles, akkor az ennek megfelelő légmozgást. A Dino Safariban hozzáérhetem egy dinoszaurusz fejéhez, a Dark Side of Anubis-ban pedig ténylegesen megijedtem, hogy levágja a fejem egy lengő bárd. Természetesen azért még nem tökéletes a két játék, előfordulnak benne bugok, hibák, de általában nem zavaróak, és tekintve, hogy egy nagyon új dologról van szó, azt hiszem, hogy ennyi belefér. 

Akad még 3 különleges játéklehetőség a 3 szintes beltéri parkban. Assasin’s Creedezhetünk, Angry Birdsezhetünk, és egy ijesztőként beharangozott zombitámadást is átélhetünk barátainkkal.  Utobbit én is kipróbáltam, bár szerintem annyira ijesztő azért nem volt, az elmondható, hogy valósághű, és hogy tökéletes levezetés egy fáradtságos nap végén.  

A többi játék tematikusan van elhelyezve a Park területén.

A Fun Zone-ban találhatóak a Vidámpark hangulatot megidéző játékok. Van hullámvasút, szabadesés, Fruit Ninja és Beat Saber. Utobbi kettő a célbalövést kívánja pótolni. Én a hullámvasutat és a Beat Sabert próbáltam ki, mind a kettő nagyon tetszett. Hullámvasúton eddig még nem ültem, de kifejezetten ijesztő volt virtuálisan megtapasztalni, így – tekintve, hogy tériszonyos vagyok – elgondolkodtam, hogy egyáltalán valaha kipróbáljam-e. A Beat Saber hasonlít a Fruit Ninjára. Nagyobb élmény VR üzemmódban játszani, mint telefonon, élveztem ezt is, de ez volt az a VR élmény amit már korábban megtapasztaltam, és ami nagyon jó kikapcsolódást nyújt, de talán már egyre kevésbé exkluzív.  

A Shooting Zone-ban két lövöldözős játékkal van lehetőségünk játszani, sajnos egyiket sem próbáltam ki, de elnézve a felszerelést ami hozzájuk tartozik bizonyára hasonlóan valósághű mint a többi élmény. A Speed Zone-ban egy motoros és egy autós játék található. A motor szimulátorban VR szemüveggel a fejünkön, motoron ülve van lehetőséünk száguldozni. A hatalmas gépet – a valóságnak megfelelően – jobbra-balra döntéssel tudjuk irányítani.

Az autó szimulátorban nincs a fejünkön VR szemüveg, ellenben egy hatalmas fém vázra épített ülésben ülhetünk, körbe vesznek monitorokkal, és valódinak tűnő kormánnyal és pedálokkal tudunk vezetni. Én sajnos egyelőre nem rendelkezem jogosítvánnyal, de valami olyasmi élményként képzelem a vezetést is, mint amit itt megtapasztaltam, hiszen a hidraulikus, fém felépítménynek köszönhetően valódi autóban éreztem magam. Található még az élménykomplexumban egy Retro Zone, ahol különböző régi játékokat lehet kipróbálni azoknak, akik már szeretnének kicsit kiszakadni a VR világból, vagy egy kis nosztalgiázáshoz van kedvük. 

Először ránézve az árakra úgy gondoltam, hogy íme itt egy újabb szórakozási lehetőség Budapesten, ami nem rossz-nem rossz, de azért az árát biztosan nem éri meg. Most viszont azt kell hogy mondjam, az ott töltött 2 óra alatt megértettem, hogy miért annyi az ára amennyi. Rengeteg drága technika van összezsúfolva 2 szintben, így sajátfejlesztésű játékok nélkül is megérteném, hogy miért kerül ennyibe, így meg pláne. A 15-coint tartalmazó csomag, melyet a VR-park személyzete is javasol, ha szeretnénk a teljes parkba betekintést nyerni 4600 és 5650 forint között mozog (időponttól függően) személyenként, ez nagyjából 1 órányi játéklehetőséget biztosít, a játékok ára 1 és 6 coins között mozog/kör.  

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved