Egy amerikai kutatás szerint öröklődhet az anyaghasználat


kidsnews (127éves) - 2 éve

Bár a marihuána használatának kapcsán elkészült tanulmányok gyakran mutatják be a pszichotróp anyag negatív hatásait, bizony olyan is akad, amelyik a korlátozott fogyasztás pozitívumaira próbál rávilágítani. Ez a kettősség egyébként folyamatos vitát generál a szakemberek és a társadalom tagjai között, miközben már több olyan hely is van a világon ahol legálissá tették az orvosi vagy rekreációs célú marihuána használatot.

Van valami azonban, amivel korábban nemigen foglalkoztak a szakemberek, sokáig ugyanis senkit sem izgatott, hogy a leendő szülők marihuána felhasználása hogyan befolyásolhatja a még meg nem született generációt.

Egy amerikai tanulmány -amelyet a Washingtoni Egyetem készített- éppen erre kereste a választ. Kiderült:

a szülők szerfüggősége -még ha ez alatt csak a marihuánát értjük is- meglehetősen károsan befolyásolhatja gyermekeik jólétét, és közel ötször akkora az esélye ezekben a családokban, hogy utódok is anyaghasználóvá válnak a későbbiekben.

A meglehetősen hosszúra sikeredett vizsgálat még valamikor az 1980-as években kezdődött, amikor a mostani felnőttek az általános iskola ötödik osztályába léptek. Teltek múltak az évek, majd amikor a résztvevők már 27-28 évesek lettek, elkezdték monitorozni azokat, akik időközben szülőkké váltak. 

Több olyan hely is van a világon ahol legálissá tették az orvosi vagy rekreációs célú marihuána használatot.

A kutatók azokat az eseteket is vizsgálták amelyeknél a leendő szülők egy idő után abbahagyták a marihuána fogyasztást. Az adataiból kiderült azonban, hogy a tinédzser korban marihuánát fogyasztók gyermekei, annak ellenére válhatnak maguk is érintetté egy kialakuló szenvedélybetegségben, hogy szüleik időközben felhagytak a drogfogyasztással. Ebben az esetben a függőség kialakulásának veszélye két és félszer akkora, mint más embereknél, ráadásul még az ezt kiváltó összefüggésekre sem sikerült teljes bizonyossággal rávilágítani a szakembereknek.

A kutatók szerint a krónikus szerhasználóknál volt a legrosszabb a helyzet. Az adatok szerint ugyanis a 30-as éveikre lényegesen kevesebbre vitték, mint az előbb említett, a marihuánát felnőtt korban már mellőző társaik. A deficit leginkább az egészségügyi állapotukban, az iskolázottságukban, a családjuk pénzügyi stabilitásában, valamint az esetleges kriminalizálódásukban volt tetten érhető.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Marina Epstein, Jennifer A. Bailey, Madeline Furlong, Christine M. Steeger, Karl G. Hill. – An intergenerational investigation of the associations between parental marijuana use trajectories and child functioning.

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved