Ezekkel a módszerekkel tudsz a környezetet kímélve nyomtatni


Kovács Barna (19éves) - 2 éve

Mindegy, hogy főállásban dolgozol, vagy még tanulsz, biztosan gyakran előfordul, hogy valami csak elektronikusan van meg, de papír alapon lenne rá szükséged. „Ki kell nyomtatni”- hangzik el ilyenkor, és mivel már sok háztartásban található nyomtató, ilyenkor csak csatlakoztatni kell a számítógépünkhöz, ki kell választani a printelni kívánt oldalalkat, és pár másodperc múlva már a kezünkben tarthatjuk a friss, papír alapú dokumentumot. 

De belegondolunk abba, hogy ha nem vigyázunk mennyire megnöveljük ezzel az ökológiai lábnyomunkat? 

A nyomtatásban számtalan dolog van, ami árthat a környezetnek. A túl sok, vagy nem megfelelő helyről származó papír, az állandóan kidobandó festékpatronok, vagy a korán tönkremenő készülék.

Elsőre talán úgy tűnik, hogy veszett ügy, ezen nem lehet segíteni, de én hiszek benne, hogy ez nem igaz. Most mutatok néhány lehetőséget, amikkel környezettudatosabbá tehetjük a nyomtatást. 

Válasszunk megfelelő nyomtatót!

Már rögtön az elején, a nyomtató kiválasztásánál sokat tehetünk földünk megóvása, és a pénztárcánk kímélése érdekében. Fontos, hogy olyan készüléket válasszunk, ami megfelelő kapacitású. Egy túl kicsi vagy túl nagy nyomtatóval rengeteg energia fog feleslegesen elveszni.  

Ha mindig új készüléket vásárolunk az jelentős terhet ró a környezetünkre / képünk illusztráció

Félve említem meg, de néha egy új nyomtató vásárlása is környezettudatosabbá teszi a nyomtatást. Nem szeretnék senkit arra buzdítani, hogy most rögtön szaladjon a boltba új nyomtatót vásárolni, de bizony a kilencvenes évek közepéről maradt öreg készülékek ma már nem túl környezetkímélők. Sokan elkövetik azt a hibát, akik új készülék vásárlására adják a fejüket – köztük én is – hogy a legolcsóbb eszközt emelik le a polcról, mondván:

„úgysem lesz nyomdai minősége, legalább legyen olcsó”.

Nos, ez a hozzáállás nem mindig kifizetődő. Sajnos sok esetben ezekhez az olcsóbb készülékekhez a festékkészlet a nyomtató áránál lényegesen többe kerülhet, valamint a gép több apró alkatrészét, bizonyos oldalszám után cserélni kell. Ezek akár több tízezer forintos többletköltséget is jelenthetnek, ami bizony egy olcsó nyomtató esetében egyáltalán nem éri meg, ha viszont ilyenkor új készüléket vásárolunk, jelentős terhet rovunk a környezetünkre. 

Csak annyit nyomtassunk ki, amennyit muszáj!

Mielőtt az elektronikusan meglévő oldalakat mindenképp printeljük érdemes végiggondolni, hogy mindenképpen szükségünk van-e rájuk nyomtatott formában is. Lehet, hogy egy receptet, vagy cikket el tudunk olvasni telefonon keresztül is, és nem szükséges, hogy meglegyenek papír alapon. Ha úgy döntünk, hogy mindenképp szükséges az anyag kinyomtatása, érdemes átnézni nyomtatási nézetben is az oldalakat, mert könnyen kiderülhet, hogy mi nem is úgy képzeltük el, ahogyan az meg fog jelenni az oldalakon. Így megspórolhatunk egy újranyomtatást. 

Spóroljunk a papírral

Az Ecology Global Network honlapja szerint az elmúlt 40 évben 400 százalékkal nőt a papír felhasználás világszerte, és a kivágott fák 35 százalékát – vagyis mintegy 4 milliárdot – a papíripar használja fel.

Ezeknek a fáknak az újratermelődési ideje (fajtától függően) 20-35 év, ami nagyon sok, tekintve, hogy a fáknak kiemelt szerepük van az oxigéntermelésben, és ez alatt az idő alatt nem tudják ezt az áldásos tevékenységüket teljes kapacitással végezni.

A kivágott fák 35 százalékát – vagyis mintegy 4 milliárdot – a papíripar használja fel / képünk illusztráció

Sok nyomtató képes a papír mindkét oldalára nyomtatni. Érdemes ezt a funkciót kihasználni, hiszen így nem csak a környezetünket kímélhetjük, hanem a pénztárcánkat is. 

Ügyeljünk a minőségre!

Akár nyomtatópapírról, akár nyomtatópatronról van szó, elmondható, hogy az olcsóbb nem mindig jobb. Előbbinél figyeljünk arra – ha már muszáj papírt használnunk – hogy a csomagolásán legyen feltüntetve az FSC vagy a PEFC felirat. Ezek azt hivatottak jelezni, hogy a papír fenntartható, felelős erdőgazdálkodásból származik, és nem illegális erdőpusztító fakitermelőktől. Az FSC (Forest Stewardship Council – Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) a faanyag eredetét nyomon követő felügyeleti lánc, amely végig kíséri a fa útját az erdőtől a papírgyártáson át egészen a késztermékig.

Vonzó lehet újratöltött nyomtatópatront vásárolni, hiszen olcsóbb és környezettudatosabbnak is tűnik, ez azonban nem feltétlenül van így. Sajnos míg egy elismert gyártónál jó esetben pontosan lehet tudni, hogy milyen eljárásokat alkalmaz a patronok gyártása során, és hogy miket tartalmaznak ezek a festékdobozok, addig egy “noname sufniutántöltőnél” még minimális információnk sincs. A patronok, a gyártónál átvételüket követően tesztelésen esnek keresztül, ahol megállapítást nyer, hogy a kopó alkatrészek és az elektronika milyen állapotban van (fontos tudni, hogy valójában leginkább ezektől függ a nyomtatás minősége nem a festéktől). Míg a gyártók ezeket az alkatrészeket kicserélik (tehát ugyanolyan minőségű patront állítanak elő, mint ami nem újrahasznosított), addig az utántöltők csak ismét feltöltik a festékszintet. Persze ki lehet fogni jó patron újratöltő céget, de könnyű pórul járni velük.           

A patron veszélyes hulladék, de újrahasznosítható!      

A legjelentősebb környezetkárosító tényezőit a nyomtatásnak a kiürült patronok jelentik.

Nem mindenki tudja, de bizony ezek veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért egy Európai Uniós irányelv kötelezi is a gyártókat a begyűjtésükre.

Szerencsére egyre több cég tesz ennek eleget, sokan begyűjtik a használt kazettákat, így tesz például a Brother is.

képünk illusztráció

Ez egyébként amellett, hogy a környezetre jó hatással van a gyártóknak is megéri, hiszen minél többet gyűjtenek be, annál kevesebb kerül egyéb újratöltő cégekhez, akik a frissen töltött patronokat jóval olcsóbban árulják, mint a gyártó. 

Ennek ellenére sok landol belőlük a kommunális hulladék között, ami nem jó. Egyrészt rengeteg műanyagot dobunk így ki fölöslegesen, másrészt a festékmaradékok is károsítják a természetet. Sajnos a festékkazetták fele még mindig a szemetesben végzi, így nagyjából másodpercenként 17 toner vagy tintapatron kerül oda ahelyett, hogy újrahasznosítással részt venne az anyagok környezettudatos körforgásában. Ha tehetjük juttassuk vissza a kiürült patronokat a gyártónak, vagy adjuk le őket különböző gyűjtőpontokon, hiszen a legtöbb kereskedő rendelkezik ilyennel. 

Vásároljunk tintatartály utántöltős készüléket!

Ezekben a nyomtatókban nincs patron. Kis palackokban kell megvenni hozzájuk a tintát, melyet utána a készülékbe tudunk tölteni. Természetesen még ez a megoldás sem teljesen környezetkímélő, hiszen a tintáspalackkal is sok szemetet termelünk, de szerintem ez egy hatalmas lépés a fenntartható nyomtatás felé. Korábban mi is teszteltünk egy ilyen készüléket, a Brother DCP-T710W-t, melyről itt olvashattok. 

Úgy gondolom, hogy ha ezt a 6 pontot igyekszünk betartani, akkor máris sokat tettünk a környezetünkért. Nem hiszem, hogy ezeket annyira nehéz lenne követni, mégis sokat tudnak segíteni. Én biztosan megpróbálok ezentúl környezettudatosabban nyomtatni.

Cikkünket a Brother Magyarország támogatta

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.
2017 Kidsnews | All rights reserved