Hogyan kezeljük a toxikus társakat? – DoggyAndit és Attist kérdeztük


kidsnews (127éves) - 2 éve

A bullyingról már számtalanszor írtunk, ennek pedig létezik egy internetes megfelelője is, a cyberbullying. Szinte minden nap hallhatunk valamilyen internetes zaklatásról vagy botrányról, ez bizony a játékokban is megtörténhet, ugyanis az itt megtalálható chat felületen is zaklathatnak bennünket.

Elég ha játszottál már online kompetitív játékkal és máris eséllyel összefuthattál trollokkal, esetleg piszkálódós, toxikus játékosokkal. De vajon mi a teendő ilyenkor?

Erre a kérdésre keressük a választ az „Aki ver, az nem haver” bullying ellenes kampány arcaival Attissal és Doggy Andival. 

Majdnem minden online játékban, vagy szerveren használnak egy szűrőprogramot, azonban a játékosok megtalálják rá a módot, hogy kicselezzék ezeket. Ha ilyen zaklatás ér bennünket, feltétlenül kérjünk segítséget, szükség esetén jelentsük be ezt az üzemeltetőnél! Illetve az egyik legfontosabb tanács az, hogy ne törődjünk a toxikus játékossal. Hiszen ahogy a mondás is tartja, „Ne etesd a trollt!”

Szerintetek elrettentő lehet egy toxikus játékosnak, ha kitiltják a szerverekről?

DoggyAndi:

“Nem szoktam toxikusan viselkedni :), de általában elriasztja az embereket az, ha egy játékot újból meg kell vásárolniuk csalások használata és a viselkedésük miatt.”

Volt olyan, hogy azon kaptátok magatokat, hogy a játék hevében toxikussá váltatok?

DoggyAndi: Szerencsére nem. Általában, ha felhúzom magam egy szituáción igyekszem lenyugodni, vagy viccessé alakítani a szituációt. 

Mit csináltok, ha veletek szemben lesz valaki toxikus?

DoggyAndi: Megpróbálom megnyugtatni, elhívni valahova, kimozdulni. Ha nem sikerül inkább elköszönök és nem folytatom vele a játékot aznap tovább.

Mi a helyes kezelése szerintetek egy toxikus játékostársnak?

DoggyAndi: Aki csak piszkálni akar, azzal én általában nem foglalkozom. Ha nem lát ellenreakciót, akkor továbbáll. Ha valaki egyszerűen csak dühös megpróbálom megnyugtatni ugyanúgy, mint a barátaimat.

Szervereken is játszol volt már olyan, hogy észleleted, hogy a rajongóitok egymást bántalmazzák? 

DoggyAndi: Amennyiben élő adásban történik ilyesmi megkérem őket, hogy ne veszekedjenek. Valószínűleg nem is ismerik egymást, nem látják át, hogy a másik miért viselkedik úgy ahogy, milyen egyéb problémái vannak az életben. Ha már közösen kedvelik azt, amit csinálok, inkább próbáljanak meg barátkozni vitázás helyett. Több életre szóló kapcsolat is alakult már ki a nézőim között, aminek nagyon örülök!

Napjaink egyik legnagyobb dilemmája a szülők részéről, hogy hagyják-e agresszív játékokkal játszani a gyerekeket. Rátok milyen hatással van egy komolyabb harc, vagy csata, fegyveres játék?

Attis:

“Az ember agressziójának forrása soha nem a játék lesz, hanem a saját élete. “

Ha a saját életében megfelelő szeretetkapcsolatok vannak és egy olyan támogató, segítő, bizalmi közeg, amiben nagyobb érzelmi frusztrációk nélkül tud élni, akkor az agresszív játék semmilyen jelentős hatással nem lesz rá.

Viszont ha az adott fiatal rossz családi környezetben nevelkedik, az életében számos stresszfaktor van jelen, nincsenek szeretetkapcsolatai, súlyos önbizalomhiánya van, bántalmazásoknak van kitéve, stb., akkor a játék felerősíthető a benne lévő negatív érzéseket és agressziót válthat ki. A játék csak egy eszköz, ami igazán fontos az a gyermek/fiatal környezete, emberi kapcsolatai.

DoggyAndi: Szerintem ez sokban függ az ember temperamentumától. Belőlem nem vált ki semmilyen agressziót, egy ilyen játék. Jól tudom kezelni a vereséget is. Ha pedig sikeres vagyok egy adott játékban, akkor kifejezetten kikapcsol, megnyugtat, boldogságot ad egy-egy lejátszott meccs.
A lényeg, hogy nem szabad túlzottan komolyan venni egyik játékot sem. Nem ezen múlik a jövőnk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kiemelt kép: Felix Lichtenfeld/pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved