Hogyan kezeljük egy nyomuló osztálytársat? – A szakértő válaszolVan az úgy, hogy jólesik a testi évődés, akár egy osztálytárssal is, pont azért, mert határokat feszeget. Persze a bökdösődés, csikizés egy nem túl szofisztikált kapcsolatteremtési mód, de most mit lehet csinálni, végülis ez az a kor, amikor felfedezzük a testünket, nem?

Szerintem az ilyen fiatalos egymáshoz érésben általában lehet érezni a másik fél szándékait. Elképzelhető az is, hogy két jó barát bármilyen szexuális indíttatás nélkül ér egymáshoz, egy simogatás, megbökés, csikizés formájában mégis felmerül a kérdés:

ha úgy alakul vajon hogyan kezeljük egy nyomuló osztálytársat vagy barátot? Vannak olyan formulák, mondatok, gesztusok amivel egyértelműen, de udvariasan jelezheted, hogy nem kívánatos számodra a közeledése?

Ms Úszósapka: Szerintem a nyomuló osztálytársat attól függően kell kezelni, hogy neked hogyan esik a közeledése. Van, aki diszkréten végzi és nem zavaró – erre mondjuk nem is a nyomulás a legjobb kifejezés –, viszont az ezután következő fokozatok már kezelendőek lehetnek. A legfontosabb, hogy ki tudj állni magadért, és meg tudd mondani bárkinek, ha túllépte a személyes határokat. Határozottan kell visszajelzést adni, bátran kell odáig elmenni, ami neked fontos, mert az intimtered a tiéd és azé, akit te beengedsz.

Barna: Azt gondolom, hogy fontos, hogy először mindig kedvesen, udvariasan jelezzük a másik számára, hogy nem szeretnénk tőle semmit. Ha ez nem működik, néha muszáj direktebbnek, nyersebbnek lenni, bár nem hiszem, hogy bárki is jódolgában / szimplán gonoszságból akarna így ismerkedni. Egyszerre kell nagyon határozottan kiállni a saját érdekeink mellett és vigyázni, hogy ne tapossunk bele a másik ember lelkébe. Ez egy nehéz játék. 😊

A témával kapcsolatos felvetéseinkre és kérdéseinkre ezúttal is az Etikett Iskola vezetője, Kibédi Varga Katalin etikett-szakértő válaszolt.

“A határ megszabása és, hogy mi minősül zaklatásnak, nem a kezdeményező félen múlik, hanem a “fogadó” személyen.”

Mi a baj egy barátságos érintéssel, egy megjegyzéssel, azzal, hogy többszöri elutasítás ellenére továbbra is próbálkozol? Már flörtölni, kicsit szórakozni sem lehet? Dehogynem, csak nem a másik kárára.

Valószínűleg nem áll szándékodban megbántani senkit de, ha a viselkedésed, szavaid hatására a másik zavarba jön, megszégyenülve, degradálva, erőtlennek érzi magát és többszöri kérés ellenére folytatod a nyomulást, az már zaklatásnak minősül.

A diszkrét ismerkedni akarás mindig beszélgetéssel kezdődik, és visszautasítás esetén ott is ér véget.

A flörtölés kölcsönös, pozitív, önbizalom-növelő hatása van, ilyenkor a felek vonzónak érzik magukat, míg a zaklatás egyoldalú, ahol a zaklatott személy zavarodott, szorong, mérges.

A flörtölésben mindkét fél örömmel részt vesz,  zaklatás esetén az egyik hárít. Itt kezd bonyolulttá válni a dolog. Tinédzserkorban ismeretlen érzések, vágyak törnek rád, sokszor érezheted magad zavarban, elveszve.

Tetszem neki? Mit szólna, ha átkarolnám? Bizonytalanságban érzed magad és ez érthető, mert sokszor nincsenek egyértelmű válaszok és ismeretlen terepen mozogsz, kísérletezel. Nincs ezzel semmi baj, amíg udvariasan viselkedsz és tekintettel vagy a másikra.

Figyelj oda a verbális és non-verbális jelekre! Kérj engedélyt: ,, Megengednéd hogy…,”, Zavar téged, ha…”.  Végzetül, ami a zaklatás minden formájára vonatkozik: Ne add ki magad!  Tudd, hogy nem a te hibád és ne félj segítséget kérni a felnőttektől, ha mérges vagy, vagy fájdalmat okoznak a társaid.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com/cocoparisienne,Michal Jarmoluk

2017 Kidsnews | All rights reserved