Így telt a karácsony régen, a nagy- és dédszüleink idején


kidsnews (127éves) - 2 éve

Gondolkodtál már azon, hogyan ünnepelték a karácsonyt mondjuk 100 évvel ezelőtt? Kiváncsi vagy, hogyan készültek rá nagy- és dédszüleid? Érdekel, hogy ugyanúgy díszítették-e a fenyőfákat mint most?

Rövid időutazásunkban a Fortepan képeivel járjuk körbe a témát.

Az elérhető beszámolók szerint a karácsonyfa, mint ünnepi kellék valamikor az 1830-as években terjedt el Magyarországon. Elsőnek a jobb anyagi helyzetben lévő családok nappaliját díszítette, kezdetben pedig leginkább almával, dióval és saját készítésű papírdíszekkel dekorálták.

Az első világháború sokszor meghatározta az ünnepi viseletet és az ünneplés helyét is. A kép 1916-ban készült / forrás: fortepan.hu/Tarbay Júlia

A karácsonyi készülődés nem sokban különbözött 100 évvel ezelőtt sem, de nagyban befolyásolta a sikerességét az elérhető termékek száma, minősége és a beszerzés helye.

Nem lehetett megvenni mindent egy délután, mindössze egy bankkártyát lobogtatva.

Vidéken leginkább a vásárokban lehetett hozzájutni a karácsonyra szánt portékákhoz. A kép 1920- van készült / forrás: fortepan.hu/Horváth Lajos

Falun karácsony előtt sokan vágtak disznót, így jutott a család és a rokonság friss húsáruhoz, ami akkoriban nem állt hegyekben a boltokban úgy, mint mostanság. A városi lakosság is leginkább vidékről, csomagokban kapta az utánpótlást, ennek megfelelően pedig az ünnepi menü leginkább sült hurkát, sült kolbászt, illetve a ma is preferált töltött káposztát tartalmazott.

Ma már egy műszaki áruház akkora, mint egy focipálya. A kép 1937-ben készült / forrás: fortepan.hu/Révay Péter

Az ajándékokat sokan maguk csinálták, de ha mégsem, akkor csak jelentős utánajárással lehetett azokat beszerezni. Kiválasztásuknál sokszor nem is az igények, hanem az elérhetőség volt a fő szempont.

A hazai játékgyártás valamikor az 1800-as évek végén indult. Fénykorában a szerkezet nélküli bádog játékoktól a felhúzható teherautókig rengeteg féle játékot állítottak elő, és hamarosan megjelent a PIKO villanyvasút is a kínálatban. Utóbbi több évtizedig az egyik legvágyottabb ajándéknak számított itthon.

Cserébe nem voltak tolakodó reklámok, hiányoztak a villogó feliratok és nem vetette szét a postaládát a begyömöszölt reklámújságok hada.

1965-ben ilyen, a mai szemmel nem kifejezetten mutatós járgányok jutottak a fa alá.  A Budapesti Lemezárugyár játékai és egy PIKO villanyvasút / kép: fortepan.hu/ Beyer Norbert

A szaloncukor is jellemzően otthon készült. Receptje Doboc C. József 1881-es szakácskönyvében jelent meg először. A kezdetben csak a leggazdagabbaknál fellelhető, rojtozott selyempapírba csomagolt édesség ezután egyre inkább elterjedt, és ma már elképzelhetetlen a karácsony nélküle.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

jatekanno.hu, welovebudapest.com/

kiemelt kép: fortepan.hu/Vojnich Pál

 

2017 Kidsnews | All rights reserved