Kapás Boglárka az iskolai bántalmazás ellen


kidsnews (127éves) - 1 éve

Kapás Boglárka nem először szerepel interjúalanyaink között, de amíg tavaly az életéről, az úszásról és a sportról beszélgettünk, addig a mostani interjúnknak egy sokkal szomorúbb téma, az iskolai bántalmazás adta az apropóját.

A bullying mindig is jelen volt a gyermekek életében, de a technikai fejlődés új távlatokat nyitott benne. Ma már bántalmazásokkal vannak tele a hírek és a közösség oldalak, és az iskolában is megtapasztalhatod a jelenlétét.

Kapás Boglárka életében is voltak nehezebb időszakok, így amikor az „Aki ver, az nem haver” kampány miatt megkeresték habozás nélkül mondott igent. 

Volt olyan, hogy tanárok igyekeztek beszélgetésben vagy egyéb formában közelebb hozni egymáshoz a te és az osztálytársaid világnézetét?

Igen, sokat segítettek például gimnáziumban a továbbtanuláskor, a felvételik kapcsán. Az osztálytársaim nehezményezték, hogy olimpiai pontszerzőként többletpontokat kaptam. A tanáraim mellém álltak és segítettek megértetni, hogy ez miért van így és mennyi belefektetett energiám van ebben és nem csak úgy, ajándékba kaptam. Szerencsére sikerült rendezni a helyzetet.

Milyen viszonyban vagy ma a volt osztálytársaiddal? Tartod velük a kapcsolatot?

Az életem jelenlegi szakasza kizárólag az úszásról szól. Ha van egy kis szabadidőm, azt a családommal töltöm. Néhány volt osztálytársammal tartom a kapcsolatot, de tény, hogy nehezebb a sok utazás és verseny miatt.

Mi az amiért szerinted fontos, hogy a gyerekek megtanulják az együttműködést és egymás tulajdonságainak elfogadását?

Az együttműködés, egymás elfogadása azért is kiemelkedően fontos, hogy egy jobb világban élhessünk, hogy jól érezzük magunkat benne.

A világversenyeken szó szerint a világ összes nációja és ennek megfelelően szokása összegyűlik egyetlen helyre. Gondolom, számtalan vicces,  szórakoztató helyzet adódik ilyenkor a különböző megszokásokból, van olyan amit el tudnál mesélni?

Az étkezési szokásaink különbözősége gyakran csal mosolyt az arcomra. Külföldi edzőtáborokban gyakran előfordul, hogy tippelünk,  mi lehet az amit éppen eszünk.

Volt olyan helyzet, ami megváltoztatott benned valamit és onnantól másként néztél az adott kultúrára, helyzetre? Esetleg toleránsabb lettél mások iránt?

A sok utazás szélesíti az ember világnézetét, számtalan élethelyzetet, sorsot ismerünk meg. Fejleszti a toleranciát és felerősítette bennem azt a törekvésem, hogy igyekszem mindig kedves lenni másokkal és minél többet mosolyogni.

Van egy világ a fejedben amilyenné formálni kellene a társadalmunkat? Ha lenne varázspálcád, mit változtatnál meg elsőként a világban?

Legyen mindenki megértő és kedves a másikkal!

Cikkünk a Cartoon Network csatorna  Aki ver nem haver kampánya keretében készült, Ha te is ilyen helyzetben vagy ne félj segítséget kérni!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved