Meguntuk a patroncserét! – Teszteltük a Brother gazdaságos nyomtatóját


Tomi (14éves) - 2 éve

A családi hétköznapok és a nyomtatás fogalma szinte elválaszthatatlanok lettek az elmúlt években, mivel egy nyomtatóra szinte már mindenkinek szüksége van. Iskolai feladatok, gyakorlólapok, színezők, ügyintézéshez szükséges dokumentumok, vagy éppen a családi fényképek nyomtatására vagy szkennelésére.

Az otthoni nyomtatók egyik legmarkánsabb ellenérve azonban, hogy a néhány tízezer forintért beszerzett technikákból hamarabb kifogy a tinta mint ahogy rájönnénk, hogy pontosan hogyan kell használni. Az alig tucatnyi próbálkozás után aztán meglepődve veszik tudomásul a friss tulajdonosok, hogy a gyári patronok (amelyeket gyakran magával a nyomtatófejjel is egybeépítenek) nagyságrendileg egy árban vannak magával a készülékkel. 

Ilyenkor két jövőkép tárul a kis szerkezet elé, vagy beszáradt alkatrészekkel, porfogóként végzi a szoba sarkában vagy néhányszor kap egy-egy gyári vagy inkább utángyártott patront.

Persze olyan rutinosabb felhasználók is akadnak akik a világhálóról ellesett praktikákkal töltögetik a tintát az eredeti patronba, de így a nyomtató soha nem fogja hozni a gyári minőséget. Mindezek ráadásul nem is csak a pénztárcánknak és az esztétikai érzékünknek fájnak. A tákolás, az elektronikát tartalmazó patronok és nyomtatók rendszeres cseréje ugyanis nem kifejezetten környezetbarát megoldás.

Persze vannak alternatívák: mai cikkünkben egy Brother MFC-T910DW típusú , gazdaságos, tintasugaras nyomtatóról fogunk írni – amelyet a Brother Magyarország jóvoltából tesztelhettünk le.

WiFi kapcsolat létesítésével átküldhetjük rá a nyomtatni valót, vagy lehívhatjuk a szkennelt dolgainkat

Első, és második ránézésre is ez a készülék a professzionális kategóriában helyezkedhet el, hiszen rengeteg funkciója van. A nyomtatás mellett tudunk vele szkennelni, és faxolni is, miközben olyan pozitívumokkal bír, mint a nagyméretű és könnyen utántölthető tintatartály, az ADF (Automata Dokumentum Adagoló) és a letölthető mobilapp.

A készülék ráadásul nem igényel különösebb szakértelmet a beüzemeléshez és abszolút könnyen kezelhető. Ha letöltjük az ingyenes Brother iPrint&Scan mobilapplikációt, vagy a számítógépes illesztőprogramot, akkor a menüben sem kell navigálnunk, mert WiFi kapcsolat létesítésével átküldhetjük rá a nyomtatni valót, vagy lehívhatjuk a szkennelt dolgainkat.

Az eszköz négy tintatartállyal rendelkezik – magenta, sárga, ciánkék és fekete – így rendkívül magas nyomtatási számokat érhetünk el vele:

a Brother Magyarország weboldala szerint 6000 fekete és 6500 színes oldal nyomtatására alkalmas a négy teli tartállyal. 

Persze ennyit nyomtatni már igazi kihívás, így mi a teszt során megelégedtünk száz fénykép és párszáz dokumentum printelésével, de eközben alig fogyott belőle a tinta. 

A szintet egyébként az eszköz elején is ellenőrizhetjük, így elkerülhető, hogy pont akkor jelenjen meg egy figyelmeztető felirat a képernyőn amikor épp egy beadandó leckét, vagy valami egyéb fontos dolgot kellene nyomtatni. Amennyiben a festék nem éri el a kívánt mennyiséget, úgy lenyithatjuk a fedlapot, és a boltokban vásárolható (vagy megrendelhető) palackok segítségével egyszerűen újratölthetjük a tartályokat. Nem kell cserélni semmit, nem kell lepattintani, kiszerelni, tisztítani és bütykölni, így aki már önállóan tud hajat mosni samponnal az itt is elboldogul!

A nyomtató tehát elképesztően egyszerűen kezelhető, a magyar nyelvű rendszere pedig az idegen nyelvekkel hadilábon állók számára is megfelelő segítséget nyújt. A tesztelés során egyszer egy gyűrött lap is bekerült a szerkezetbe, a kijelzőn pedig kaptam erről egy hibaüzenetet, amelyben a “bolondbiztos” készülék kis ábrákkal is szemléltette, hogyan vegyük ki az elakadást generáló papírt.

Elméletileg 6000 fekete és 6500 színes oldal nyomtatására alkalmas a négy teli tartállyal.

A nyomtatás minősége (6000×1200 dpi) és a szkennelésé is (1200×2400 dpi) egyaránt kiváló. A szkennelést külön említeném, ugyanis nem csak pendrive-ra vagy mobilappba, hanem különféle felhő- és jegyzet szolgáltatásokba (Pl. Google Drive, Dropbox, Evernote, OneNote, Box, vagy OneDrive) is fel tudjuk vinni különutak nélkül a beszkennelt adatokat.

Hogy ne kelljen túl sokat állítgatni a különböző nyomtatások között vagy cserélgetni a papírokat, a szerkezet két tálcával  is rendelkezik, és mindkettőben be tudjuk állítani a benne lévő nyersanyag pontos méretét. Ugyancsak hasznos funkció az ADF (Automata Dokumentum Adagoló) is, melynek segítségével nem kell a beolvasandó lap szkennerüvegen való megfelelő elhelyezésével ügyködnünk.

Mindezek alapján ha nálatok is rendszeresen kell nyomtatni a suli vagy a hivatalos ügyek miatt, esetleg megmentenéd a nagyi kifakult fényképeit az utókornak, vagy te magad is rendszeresen fotózol, akkor ez a 6500 színes oldalt nyomtatni képes technika egy kifejezetten jó választás lehet.

Cikkünket a Brother CEE GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselete támogatta

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved