Star Wars IX: Skywalker kora – kritika


Solymosi Máté (18éves) - 1 éve

Szerettem a Star Wars 7-et, minden hibájával együtt. Elég volt nekem akkor, 2015-ben, hogy nagy vásznon, új, érdekes Csillagok Háborúját láthattam, új és régi arcokkal egyáltalán. Érdekes kezdet volt, jó ötleteket, friss karaktereket vonultatott fel, jó nyitánya lehetett volna egy fantasztikus trilógiának.

A nyolcadik részt szerettem, bár volt néhány megkérdőjelezhető eleme. Én nem ugyanazokat a dolgokat találtam rossznak, mint sokan mások, sőt, az addigi kettő közül kérdés nélkül a jobb filmnek tartom (Rian Johnson akármennyi savat kapott ezért a filmért nagyon jó rendező). Érdekes dolgokat kezd a régi karakterekkel, és nem üres arcokként hozza őket vissza, hanem mond is róluk valamit, véleményt alkot, és lehetőséget ad egy nagyon friss lezárásnak. Mindezt úgy, hogy egy-két momentuma a filmnek szemforgatva hagyott engem (Finn ’önfeláldozása’ például, ami egyébként ha elvonatkoztatunk a megvalósítástól legalább beleillett a film általános üzenetébe).

Ezek után nagyon rossz ómennek tartottam J.J. Abrams visszahozását a trilógiába.

A második rész rossz fogadtatását és az első részben Abrams által elültetett rejtélyek lábonlövését féltem, hogy mind Abrams, mind a Disney összekapcsolja, és inkább visszafordítják a trilógia irányát az eredeti terv felé, mintsemhogy a Last Jedi-ra építsenek és kihozzanak valami igazán izgalmasat.

A Skywalker kora azzal kezdődik, hogy Palpatine él, méghozzá ismét el akarja foglalni a galaxist mert nagyon nagyon gonosz, mert Sith. Rátalál az Adam Driver által fantasztikusan alakított Kylo Ren, és megállapodnak ebben-abban.

Amitől tartottam, határtalanul bekövetkezett.

Abrams-ék mindent visszatekertek az Utolsó Jedik előtti Status Quo-ra, Rose-t kiírták, Rey felmenőit “újragondolták”, Kylo összeforrasztja a maszkját. Mindent, ami izgalmasat behozott Rian azt Abrams kivágta az ablakon. Végülis minek?

Cserébe a Star Wars 8-adik része ezáltal ténylegesen egy tökölős, semmittevő filmmé vált utólag, mintsem egy szükséges kapoccsá két távoli végpont között. Egy felesleges kitérő a trilógiában, ami hiába áll minőségében az őt körülvevő kettő film felett, ha az, amire épít utólag nem támasztja alá és az, aminek megteremtette a színt, elmaradt. 

Akik sopánkodtak az előző részen most megkaphatnak mindent: igazi szülők, szerelmi szálak, minden mint egy ’igazi’ Star Wars-ban, körbeér szépen. Még akkor is, hogyha ezzel rommá erőszakolják a karaktereket, legyenek ezek régiek (Palpatine egy minden karaktert mellőző hatalomittas szektavezér – eddig sem volt a legkiforrottabb gonosz, de itt egyenesen semmit nem hoz az asztalhoz) vagy újak (Rey minden kapcsolatát elveszti a körülötte élőkkel, teljesen magányosan küzdi végig a filmet, szinte senkitől nem kér segítséget, amit később egyáltalán nem bán meg vagy bármi, csak úgy beválik az, hogy hagyja a barátait megoldani a saját dolgait, míg ő szó nélkül lelép ilyen-olyan mellékküldetésekre).

A film magabiztosan halad egy végkifejlet felé, ahová az élet nem akarja vinni. Csak Abrams-ék akarják, hogy oda menjen.

A gonosznak nincs nagy gyilkos bolygója, mert az nem tetszett a fanoknak. Rey-nek mégis van jelentős származása, mert az sem tetszett.

Minden egyes dologra, ami nem tetszett van valami látszólagos válasz, amivel azonban semmivel nem vagyunk beljebb, és amitől nem lesz a trilógia végkifejlete többet mondó. Mire végzünk, minden régi bálvány elhull, de minek? Mit tanultunk? Hogy győz a jó? Mi az, hogy jó? Miért is kéne vékonyabb vonalat festeni a jó és a rossz közé, amikor sokkal egyszerűbb bináris választásként ábrázolni, és aki gonosz, az a leggonoszabb, de aki jó, az azonnal, 100 százalékban nagyon jó, csak el kell dönteni, hogy melyik akarsz lenni, mert ugye ez ennyire egyszerű. 

Az akció szép, izgalmas, az erő új oldalait mutatja meg, a bolygók pedig (mint eddig a trilógiában egyébként végig) karakteresek és jók, Adam Driver a legjobb színész az egész filmben, de Poe karaktere is végig szórakoztató, még hogyha az egyetlen lényeges konfliktusa a filmben teljesen lényegtelen is (a film elején komoly ellentét van közte és Rey között, amire egyszer ráerősítenek, majd elfelejtik), szóval van mit szeretni. Csak nem sok.

Mit is mondhatnék még? Hogy csalódtam? Nem tudom, csalódtam-e. Azt hiszem, pont ezt vártam, ami egy egészen másik probléma. Inkább mondom azt, hogy sajnálom. Sajnálom, mert ez egy nagyon jó trilógia lett volna akkor is, ha az elején eldöntik, mit akarnak és akkor is, ha a nyolcadik rész fonalát felveszik és szépen zárják le. Így viszont, így, ezzel a középszerrel nem sokra megyünk.

És mégis nagyon sok pénzt fog hozni…

Értékelésünk szerint Star Wars IX: Skywalker kora, 5/10.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: forumhungary

2017 Kidsnews | All rights reserved