Van, aki mindent tud rólad, de te mit tudsz tenni ellene?


Kermit (17éves) - 2 éve

A cyberbullying, vagyis az online zaklatás szinte már hétköznapi dolognak számít a tizenévesek korosztályában, így nem is nagyon csodálkozik senki, ha virtuális szatírok küldözgetnek képeket, ha szexting felhívás érkezik az ismerkedési szakaszban, ahogy azon sem, ahogy sokan az online térben vezetik le a beszorult keserűséget.

A társadalmunk lassan immunissá válik ezekkel a jelenségekkel szemben, mégha a témával foglalkozó szakemberek őrült tempóban kongatják is a vészharangot.

A gyermekkori bántalmazás a ma már klasszikussá váló művekben is megjelent anno, és pontosan ugyanúgy képeződik le a kortárs irodalmunkban is.

A Scolar kiadó Teen sorozatának újabb részét olvastuk el. 

Nina -a Mindent tudok rólad című regény főszereplője- egy mesterien felépített zaklatás áldozata. Állandó üzenetekkel bombázzák őt, és hiába cserél számot vagy usert, a zaklató valahogyan mindent megtud és egyre növekvő mértékben nyomassza, hogy megbüntesse próbálkozásaiért. 

A segítség illúzióját nyújtó vagy a probléma mélységét fel sem ismerő felnőttek és barátok nem tudják a szükséges védőernyőt biztosítani, így főszereplőnk egyre mélyebbre csúszik a nyomasztó mindennapokban. Pedig nem egy áldozat típus: sporttól, vannak barátai, és egyáltalán nem az a „lúzer” karakter.

Nina megpróbál mindent, amit egy hétköznapi tini képes lehet megtenni. Folyamatosan kér segítséget, sőt családi támogatással a rendőrségig is eljut. Attól sem riad meg, hogy szemtől-szembe odaálljon a szakítást nehezen viselő exéhez és finoman szólva is kőkeményen megmondja neki, mit gondol a hülye üzeneteiről. De hiába ijesztgeti még a rendőrség is a srácot, a zaklatás ahelyett, hogy megszűnne, egyre durvábbá és erőszakosabbá válik. Nina elveszíti szép sorjában a fogódzkodókat az életben. A suliból felfüggesztik, a baráti társaságból is kiszorul, és a lelki segélyszolgálatos “szuperjófej” srác is tanácstalan.

Pedig van megoldás és egyáltalán nem biztos, hogy egy ilyen helyzetben megbízhatunk az emberekben. 

A könyv remek metszetet ad arról, milyen mértékben vagyunk kiszolgáltatva társadalmunkban, arról hogyan keres fogást egy tini egy beszűkült világon. Őszintén ajánlom annak aki volt hasonló helyzetben, és annak még inkább, aki már volt toxikus a neten, vagy annak aki az online térben, a lányok világában éli mindennapjait.

Támogatott tartalom

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kiemelt kép: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved