1547-ben ezen a napon koronázták meg Rettegett Ivánt


kidsnews (127éves) - 2 éve

1547. január 16-án, egy egyszerű udvari ünnepség keretében koronázták meg IV. (Rettegett) Ivánt. Az Orosz Birodalom első cárja -aki a bizánci császárok örökösének tekintette magát- hamarosan nekilátott az ország átalakításának.

Célja alapvetően az európai minta alapján végzett modernizáció és a központosítás volt, de a nevéhez fűződik az állandó orosz hadsereg megszervezése, a kereskedelmi kapcsolatok felvirágoztatása, Szibéria felfedezése, valamint a kulturális élet fellendítése is. 

Annak ellenére, hogy kezdetben jelentős sikereket ért el az ország vezetésében, mégsem erről, hanem kegyetlen módszereiről híresült el.

„Minden oroszok cárja és nagyfejedelme” ugyanis hírhedt volt különös kegyetlenségéről, amely már kisgyermek korában is jellemezte tetteit, de 1560-ban, Anasztázia nevű felesége halála után aztán végképp megvadult. Senkit sem kímélt.

1570-ben, Novgorod városában 70 ezer embert kaszaboltak le a katonái. A krónikák szerint ekkorra már súlyos paranoiában szenvedett. Elsőszülött fiát, annak feleségét és unokáját konkrétan saját kezűleg ölte meg, de a történészek szerint harmadik fia halálához is köze lehetett. A megbomlott elméjű uralkodó 1584 márciusában, egy sakkjátszma közben vesztette életét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org, rubicon.hu

képek: wikimedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved