Az Egyesült Királyság EU-tagsága két hét múlva megszűnik


kidsnews (127éves) - 2 éve

Az Egyesült Királyság a jelenleg érvényes határidő alapján brit idő szerint január 31-én 23 órakor – közép-európai idő szerint február 1-jén nulla órakor – lép ki az Európai Unióból. A Boris Johnson vezette kabinet fényjátékokkal, London belvárosának fellobogózásával és külön erre az alkalomra tervezett pénzérme kibocsátásával készül a Brexitre.

Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök hivatala, amely szombaton tette közzé a január 31-ére tervezett események egyelőre vázlatos menetrendjét,

úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyság a kilépés napján “visszanyeri függetlenségét”. 

Aznap este egy visszaszámláló órát vetítenek majd a kormányfői hivatalnak otthont nyújtó Downing Street falaira, és a környező kormányzati negyed, a Whitehall más épületeit is fényjátékokkal világítják meg. A kilépés napján a londoni parlament épületegyüttese előtti tér, a Parliament Square összes zászlótartó oszlopára felvonják a Union Jacket, vagyis a brit lobogót. Január 31-én napközben a kabinet rendkívüli kihelyezett ülést tart. A Downing Street szombati tájékoztatásából egyelőre csak annyi derül ki, hogy ennek helyszíne Észak-Anglia lesz, és a kabinettagok Boris Johnson miniszterelnök felzárkóztatási programját tekintik át.

Állampolgári kezdeményezés indult annak érdekében is, hogy a Brexit pillanatában megszólalhasson a Big Ben.

Johnson aznap este televíziós beszédet is intéz a brit néphez, de ennek tartalmát a Downing Street egyelőre nem részletezte. A kormányfői hivatal közölte ugyanakkor, hogy a kilépés napján különlegesen tervezett, 50 penny névértékű Brexit-pénzérme is forgalomba kerül “Peace, prosperity and friendship with all nations” – Béke, jólét és barátság minden nemzettel – felirattal.

Állampolgári kezdeményezés indult annak érdekében is, hogy a Brexit pillanatában megszólalhasson a londoni parlament órájának világhíres és jelenleg felújítás alatt álló harangja, a Big Ben. Ez egyébként körülbelül 500 ezer fontba, azaz 197 millió forintba kerül majd.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.
Forrás:

MTI

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved