Ezt kell tudni az ajakherpeszről


kidsnews (127éves) - 2 éve

Annak ellenére, hogy az ajakherpesz az egyik legelterjedtebb vírus a világon, és a felnőttek többsége hordozónak számít, sokaknak fogalma sincs, hogy mi fán terem ez a betegség.

A közeli érintkezéssel, így a csókolózással is terjedő vírust ugyanis nem lehet végérvényesen száműzni a szervezetünkből, így ha valaki egyszer elkapta, akkor a Herpes simplex bármikor aktiválódhat.

Ilyenkor jönnek elő azok a fájdalmas, viszkető hólyagok az ajkakon, a száj vagy az orr környékén amelyek aztán jónéhány napra kivonnak minket a társadalmi élet vérkeringéséből.

A gyors gyógyulás reményében ráadásul hajlamosak vagyunk az internet sötét bugyraiban való kutakodásra, amelyet követően simán az arctalan “megmondóemberek” képzeletbeli prédájává válhatunk. Ha ugyanis nem megfelelően, vagy ellenőrizetlen házi praktikákkal esünk neki a fájdalmat okozó hólyagocskáknak, akkor a fertőzés simán továbbterjedhet az arcon, és akár még a szemünkig is eljuthat.

Ez lenne a Herpes simplex.

Fontos tehát a tévhitek eloszlatása, ezért összeszedtünk néhány hasznos információt a Herpes simplex vírusról.

  • Mint ahogy azt korábban is láttuk: a vírus terjedéséhez valamiféle testi érintkezés szükséges, de simán terjedhet cseppfertőzéssel is.
  • A herpesz kezelésére szolgáló vírusellenes gyógyszerek az 1960-as évek óta léteznek, de eddig oltást nem lehetett kifejleszteni ellene.
  • Az emberi testen ott jelenik meg ahol nincsenek faggyú- és verejtékmirigyeink, ezeken a helyeken ugyanis nem izzadunk, így a bőr nem tud megszabadulni a kórokozóktól.
  • Simán előfordulhat, hogy magunkon semmiféle tünetet nem észlelünk, mégis képesek vagyunk mást megfertőzni.
  • A idegdúcokban megbúvó herpesz aktiválódását, a hólyagok kialakulását simán kiválthatja az immunrendszerünk legyengülése, a hormonjaink változása, a menstruációs ciklusunk, a fűszeres ételek, de akár még felvételi során elszenvedett stressz is.
  • Az ajakherpesz esetében a tüneteket az immunrendszer és némi krém közreműködésével győzhetjük le, de ha súlyosabb a helyzet akkor elképzelhető, hogy gyógyszert kell szedni a vírus ellen.
  • A vírus továbbterjedése miatt fontos a megfelelő kézmosás, az érintett területek krémezése, illetve a szánk környezetében előforduló dolgok közös használatának teljes mellőzése. Legyen tehát otthon is mindenkinek saját pohara és evőeszköze!
  • Amíg a hólyagok jelen vannak a bőrünkön TILOS őket piszkálni, kinyomni, kiszúrni, illetve a csókolózás és az egyéb orális érintkezés is teljesen mellőzendő! Ez van…

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

hazipatika.com, egeszsegkalauz.hu, ciencedaily.com

képek: pixabay.com, Wikimedia Commons

 

2017 Kidsnews | All rights reserved