Felvételi: az etikett szakértőnk segítségével elvarázsolhatod a bizottságot!


Kermit (17éves) - 2 éve

Hamarosan megkezdődnek a felvételi elbeszélgetések, ahol az évek során elsajátított tananyag mellett sok minden másra is terelődhet a téma. Mindenre persze lehetetlen felkészülni, de mivel az első benyomás is sokat nyom a latban, nem árt átgondolni miben érkezünk és hogyan kommunikálunk.

A tapasztalat az, hogy a szülők ebben az időszakban hajlamosak egy cseppet túllőni a célon, így az otthoni “felkészítést” követően, nemritkán pingvinszerkóba csomagolt, a stressztől kiütött tizenévesek szoronganak a vágyott iskola folyosóin.

Ahogy azonban mondani szokták: minden fejben dől el, így segítségképpen megkérdeztük Kibédi Varga Katalin protokoll szakértőnket, hogy mit viseljük és hogyan viselkedjünk egy a szóbeli felvételin.

Az elkövetkező években vizsgázni, felvételizni fogsz, sok hozzád hasonlóan tehetséges gyerekkel együtt. A vizsgáztatók, felvételiztetők nemcsak a tudásodra kíváncsiak, hanem arra is, hogy mennyire magabiztos a fellépésed, milyen benyomást keltesz.

Természetes, hogy izgulni fogsz, az lenne furcsa, ha nem így lenne. Azonban nem szükséges, hogy ez látszódjon is rajtad.

Mielőtt belépsz az ajtón, vegyél néhány mély lélegzetet, húzd ki magad, és ereszd le a vállad.

Kopogj be − ne túl halkan, és ne is túl erősen. Csak akkor mutatkozz be, ha már becsuktad az ajtót, és újra a bent lévők felé fordultál. Érthetően beszélj, ne motyogj, és ne feledd a szemkontaktust! Mosolyogj, így látják rajtad, hogy még stresszes helyzetben is képes vagy nyitott, nyugodt maradni.

Csak akkor ülj le, ha erre felkérnek, és soha ne a bejárattal szembeni helyre, mert az a házigazda helye. Ha van a széknek karfája, azon pihentesd a karodat, ha nincs, akkor az öledben. Bármennyire is félsz, és ilyenkor jólesne összefonni a karodat a mellkasod előtt, NE TEDD! Szigorúan tilos! Még azt hinnék rólad, hogy bezárkóztál. Mindig ügyelj arra, hogy egyenes háttal ülj.

Mi a helyzet a lábakkal? Ha lány vagy, zárd össze a térdedet, és döntsd a lábadat kissé jobbra vagy balra. Keresztbe ne tedd! Ilyen alkalmakkor ne viselj túl rövid szoknyát, mert sokkal nehezebb lesz leülni benne, és a feszengés nem kelt túl jó benyomást. Ha fiú vagy, a lábaid kis, laza terpeszben legyenek. Keresztbe is teheted őket, párhuzamos lábszárakkal. Ilyen alkalmakra viselj hosszú szárú, fekete zoknit.

A lányokra és a fiúkra is vonatkozik, hogy amennyiben nincs ilyen előírás, nem kötelező a fehér ing/blúz és fekete nadrág/szoknya viselése. A hangsúly a visszafogott megjelenésen van.

Legyen a ruhád tiszta, vasalt, a cipőd fényesre pucolt.

Kerüld a harsány színeket, és a mintás anyagokat, valamint a farmert is. Lányok! Dekoltázs és formás lábak mutogatására egy másik alkalmat válasszatok! Elöl zárt cipőt viseljetek, testszínű harisnyával. A visszafogott megjelenéshez hozzátartozik a diszkrét frizura, smink és illat. Nem túl szerencsés, ha órákkal távozásunk után még mindig érezni lehet az illatunkat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved