Galambtetemeket tanulmányoztak, így született a tollakkal repülő robot


kidsnews (127éves) - 2 éve

Először fejlesztett ki tollas szárnnyal repülni képes robotot a kaliforniai Stanford Egyetem kutatócsoportja. A PigeonBot létrehozásához elpusztult galambok ízületeit és szárnyait tanulmányozták.

A madarak tollaik legyezőszerű kinyitásával és visszazárásával változtatják szárnyuk alakját, így ügyesebben repülnek, mint a merev szárnyú drónok – számolt be a Sciencenews.org a Science Robotics tudományos lapban frissen publikált kutatásról.

A PigeonBot projektben dolgozó tudósok kezdetben megvizsgálták, hogy irányítják a galambok ízületei a szárnytollak mozgását. Kiderült, hogy a csukló- és az ujjízület szöge befolyásolja leginkább a szárny repüléshez használt tollait. Az így megszerzett tudás alapján

valódi galambtollakkal és mesterséges ízületekkel építették meg a robotgalambot, amely változtatni tudja a szárnya alakját.

A szakemberek szerint ezzel a megoldással mozgékonyabb, gyorsabb légi eszközöket lehet építeni. A tollas robotok ugyanis zsúfolt helyeken, az épületek között vagy akár az erdőben is biztonsággal repülhetnek, miközben rossz időjárási körülmények között is felszállhatnának.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI, YouTube

kiemelt kép: YouTube

2017 Kidsnews | All rights reserved